Scrisoare deschisă: Se cer măsuri legislative împotriva hărţuirii şi violenţei la locul de muncă, în România

Peste 40 de ONG-uri, sindicate, patronate, organizaţii din mediul de afaceri şi organizaţii de tineret cer Guvernului şi Parlamentului o protecţie mai bună împotriva hărţuirii şi violenţei la muncă şi demararea procedurii de ratificare a Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) nr.190 pentru Eliminarea Violenţei şi Hărţuirii în Lumea Muncii.

Potrivit unui comunicat al Cartel Alfa, statul român a votat la OIM, în 2019, împreună cu partenerii sociali, pentru adoptarea Convenţiei nr. 190 şi a Recomandării care o acompaniază, însă nu a ratificat-o. În aceste condiţii, statul nu are nicio obligaţie în a o aplica, în condiţiile în care cadrul legislativ curent anti-hărţuire este deficitar, iar politicile publice anti-hărţuire sunt neunitare şi slab, susţin reprezentanţii organizaţiei sindicale.

În scrisoarea deschisă trimisă către decidenţi se arată că deşi Guvernul avea obligaţia de a trimite Convenţia spre ratificare către autorităţile naţionale competente, în termen de maximum 18 luni de la adoptare, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Cazuri extreme de hărţuire, recent mediatizate, la care au fost supuşi jurnalişti, politicieni şi funcţionari publici, doar din cauză că îşi făceau meseria, „ilustrează urgenţa şi seriozitatea cu care statul trebuie să abordeze subiectul hărţuirii în lumea muncii”.

Cartel Alfa subliniază că statul trebuie să identifice sectoarele ocupaţionale cu risc crescut de hărţuire şi să investească în elaborarea unor strategii şi măsuri care să protejeze în mod real lucrătorii.

Contestarea hărţuirii la locul de muncă a devenit în România un act radical. Deseori asta înseamnă să expui nu doar discriminare, sexism sau practici de muncă abuzive, ci ilegalităţi precum faptul că angajatorii nu îşi îndeplinesc obligaţiile de plată sau acte de corupţie. Cei care contestă astfel de practici sunt pedepsiţi de către angajatori, prin izolare, ameninţări, convocarea la nenumărate comisii disciplinare cu pretexte false sau fiind compromişi profesional. Atunci când ajung în faţa inspectoratelor de muncă sau în instanţă, deseori lucrătorii se confruntă cu sisteme politizate şi, uneori, cu limitele unui sistem juridic care are puţină consideraţie pentru dreptul la muncă în condiţii echitabile şi favorabile„, a spus Georgiana Epure, preşedinta Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen, iniţiatoarea campaniei de ratificare a Convenţiei OIM nr. 190, citată în comunicat.

Potrivit scrisorii transmise autorităţilor, legea cu privire la siguranţa şi sănătatea la locul de muncă ignoră complet riscurile asociate hărţuirii.
Legislaţia ignoră, de asemenea, vulnerabilităţile lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea pe perioade scurte de timp, precum stagiarii, ucenicii sau voluntarii, întoarce spatele lucrătorilor din economia informală şi a celor aflaţi în relaţii de muncă atipice şi nu recunoaşte riscurile hărţuirii la locul de muncă din partea părţilor terţe (clienţi, pacienţi etc.).

„Efectele şi riscurile pe care violenţa domestică le are asupra siguranţei la locul de muncă sunt, de asemenea, ignorate, deşi statul are la dispoziţie măsuri pentru a minimiza aceste efecte asupra lucrătoarele şi asupra lumii muncii, precum introducerea unor zile libere plătite pentru victimele violenţei domestice sau acordarea dreptului de a-şi reorganiza programul de lucru„, se mai arată în comunicatul Cartel Alfa.

În tot acest context, semnatarii deplâng faptul că inspectoratele teritoriale de muncă sunt depăşite de situaţie. Deşi angajatorii sunt obligaţi prin lege să dezvolte mecanisme de prevenire, raportare şi combatere a hărţuirii, legea nu este respectată, iar monitorizarea sa este deficitară. ITM-urile reuşesc în foarte mică măsură să monitorizeze respectarea acestor prevederi, iar din varii motive oamenii au puţină încredere în inspectorii de muncă, avertizează reprezentanţii Cartel Alfa.

Contestarea hărţuirii este un lux pentru majoritatea lucrătorilor. Ei sunt cei care plătesc cu preţul sănătăţii lor fizice şi mentale, şi nu de puţine ori cu propriul loc de muncă. Cei care au curajul să o facă ar trebui să fie protejaţi şi ar trebui să ştie că legea este de partea lor. Vocea lucrătorilor şi lucrătoarelor trebuie inclusă în toate deciziile care le afectează munca şi viaţa, iar această voce spune clar că hărţuirea trebuie eliminată din lumea muncii, iar ratificarea Convenţiei OIM reprezintă un pas esenţial în această direcţie„, a declarat Liviu Apostoiu, prim-vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA.

Cererea organizaţiilor semnatare vine în contextul în care Consiliul Economic şi Social, care reuneşte reprezentanţi ai ONG-urilor, sindicatelor şi patronatelor, cât şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şansen (ANES), au emis deja recomandări pentru ratificarea Convenţiei OIM nr. 190 către Ministerul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...