Scumpirea alimentelor duce la înfometarea a peste 100 milioane oameni la nivel global

Prețurile alimentelor la nivel global a continuat să crească pentru a șaptea lună consecutiv, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Scumpirea de luna trecută, noiembrie 2020, este cea mai mare de pe parcursul a 30 de zile din 2012 până în prezent. Indicele FAO Food Price Index, care conține un coș de alimente format din cereale, lactate, carne, zahăr și uleiuri vegetale, a ajuns la 105 puncte de la 101 puncte în octombrie.

Majorarea prețurilor este o veste foarte proastă pentru cei peste 115 milioane oameni de pe glob care trăiesc în sărăcie extremă, adică mai puțin de 1,9 dolari pe zi. Pandemia de COVID-19 de anul acesta a afectat toate statele lumii, inclusiv cele bogate, unde zeci de milioane de oameni sunt în pericol de înfometare.

Creșterea de 14,5% a fost provocată în principal de scumpirea uleiurilor vegetale, după o majorare a prețurilor la uleiul de palmier. „Similar, preţurile la ulei de rapiţă şi uleiul de floarea soarelui au continuat să crească pe fondul livrărilor limitate”, a adăugat FAO.

Grâu mai scump

Preţurile la cereale au înregistrat o creştere mai modestă de 2,5% în noiembrie, comparativ cu octombrie, dar una de 19,9% raportat la aceeaşi lună a anului trecut. „Preţurile la export pentru grâu au continuat să crească în noiembrie, în mare parte ca urmare a restrângerii perspectivelor privind exporturile şi recolta în Argentina. Preţurile la porumb au crescut şi ele în noiembrie, pe fondul continuării achiziţiilor mari de către China, în contextul unor noi reduceri ale estimărilor de producţie în SUA şi Ucraina, ambele ţări mari exportatori”, a precizat FAO.

Preţurile la zahăr au urcat cu 3,3%, comparativ cu luna octombrie pe fondul îngrijorărilor cu privire la noi deficite de producţie globală în sezonul 2020/21, după ce evoluţiile meteo nefavorabile au afectat perspectivele culturilor din Uniunea Europeană, Rusia şi Thailanda.

Preţurile la lactate au urcat cu 0,9%, comparativ cu luna precedentă, la fel ca şi preţurile la carne, însă FAO a menţionat faptul că este pentru prima dată după luna ianuarie anul curent când indicele preţurilor la carne a crescut de la o lună la alta.

Scade producția de cereale

FAO şi-a revizuit în jos, pentru a treia lună consecutiv, estimările privind producţia mondială de cereale în 2020. Conform noilor estimări, producţia mondială de cereale în 2020 va fi de 2,742 miliarde tone, faţă de 2,750 miliarde tone cât estima anterior. În pofida acestei revizuiri, recolta mondială de cereale în acest an va atinge un nivel record, fiind cu 1,3% mai mare faţă de cea din anul anterior.

„Privind în perspectivă, semnatul grâului de iarnă pentru 2021 se derulează în emisfera nordică iar în mai multe ţări mari producătoare însămânţările sunt aşteptate să crească ca urmare a unor preţuri mai bune. În Uniunea Europeană, după o reducere a suprafeţelor cultivate în 2019, însămânţările de grâu sunt aşteptate să înregistreze o revenire substanţială”, susţine FAO.

În aceste condiţii, FAO se aşteaptă ca stocurile mondiale de cereale la finalului sezonului 2021 să ajungă la 866,4 milioane de tone, în scădere cu 9,6 milioane de tone faţă de precedenta estimare publicată luna trecută. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...