Se acordă 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare

Ministerul Muncii schimbă condițiile pentru acordarea voucherelor în sumă de 15.000 de lei destinate procedurilor de fertilizare.

Un proiect de hotărâre adus în discuție publică, vineri, de către Ministerul Familiei, propune modificarea regulilor privind acordarea de vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare. Conform noilor prevederi, și cuplurile compuse dintr-un cetățean străin și unul român ar putea beneficia de acești bani, nu doar cuplurile alcătuite din cetățeni români, așa cum este în prezent.

Scopul propus al proiectului este sprijinirea familiilor aflate în dificultate în ceea ce privește procedurile de fertilizare, acordând o sumă de 15.000 de lei sub formă de vouchere. Se vizează, de asemenea, extinderea categoriilor de beneficiari pentru a include și cuplurile mixte, alcătuite dintr-un cetățean străin și unul român.

Proiectul își propune să dubleze numărul maxim de beneficiari, alocând resurse suplimentare pentru a susține 20.000 de cupluri și femei considerate eligibile. Această inițiativă subliniază angajamentul Guvernului în sporirea accesului la tratamentele de fertilizare.

Suma de 15.000 de lei va fi acordată prin intermediul unor vouchere pe suport de hârtie. Acestea vor consta într-un voucher de 5.000 de lei, dedicat tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 de lei, destinat procedurilor medicale specifice.

Beneficiarii eligibili ai sprijinului financiar sunt cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, diagnosticate cu o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Diagnosticul trebuie să fie confirmat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competențe în tratamentul infertilității și în reproducerea umană asistată medical.

O altă schimbare semnificativă constă în introducerea posibilității de transmitere online a actelor necesare prin intermediul unei platforme digitale dedicate. Această inovație facilitează procesul de depunere a documentelor pentru solicitanți.

Proiectul Guvernului privind acordarea voucherelor în valoare de 15.000 de lei pentru fertilizare reprezintă o inițiativă esențială pentru susținerea familiilor aflate în dificultate în ceea ce privește reproducția. Cu condiții clar definite și accentul pus pe facilitarea accesului, acest program aduce speranță pentru cei care aspiră să devină părinți, dar întâmpină obstacole în acest sens. Pasul următor pentru implementarea acestei măsuri esențiale constă în adoptarea proiectului și publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole