Se aprinde flacăra olimpică pentru JO de la Paris! Zeul Apollo va trimite razele soarelui asupra torței

Publicat: 16 apr. 2024, 10:56, de Filon Stan, în SPORT , ? cititori
Se aprinde flacăra olimpică pentru JO de la Paris! Zeul Apollo va trimite razele soarelui asupra torței
Se aprinde flacara olimpica pentru JO de la Paris

Astăzi, 16 aprilie, se aprinde flacăra olimpică pentru JO de la Paris! Ceremonia este una veche de mii de ani, plină de însemnătate, așa cum o făceau grecii antici. Flacăra olimpică va fi aprinsă de razele soarelui, după rugăciunea îndreptată spre Zeul Apollo!

Se aprinde flacăra olimpică pentru JO de la Paris

Update:

Flacăra olimpică a fost aprinsă marţi la vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101 zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris (26 iulie – 11 august).

Știre inițială:

Așadar, ceremonie importantă astăzi în Grecia, acolo unde se aprinde flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice care vor avea loc anul acesta la Paris. Astfel, în faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod între Jocurile Antice şi cele Moderne, însă ceremonialul păstrează ritualul antic de aprindere a flăcării direct de la soare.

Marea Preoteasa, înconjurata de 20 de „vestale”, va adresa o rugăciune lui Apollo. „Apollo, Zeu al soarelui si al luminii, trimite razele tale si aprinde torţa sacră”.

Grecul Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj în urmă cu trei ani la Tokyo, va fi primul purtător al torţei pentru Jocurile Olimpice de anul viitor, după ceremonia de aprindere a torţei, la Olympia.

Începe ștafeta Flăcării Olimpice

Pe stadionul din Olympia, unde se desfăşurau Jocurile în antichitate, flacăra olimpică va fi aprinsă şi va începe o lungă ştafetă care o va duce la Paris, unde va lumina Jocurile Olimpice din 26 iulie până în 11 august.

Flacăra va parcurge 11 zile în Grecia şi şapte zile pe anumite insule greceşti. Ultimul purtător al torţei pe pământ elen va fi Ioannis Fountoulis (35 de ani), medaliat cu argint la polo pe apă la Jocurile Olimpice din 2021.

Flacăra va pleca apoi spre Franţa la bordul navei Bélem, o navă cu trei catarge care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ea va ajunge la Marsilia – oraşul care va găzdui probele de sailing din cadrul Jocurilor – de unde va pleca ştafeta franceză a torţei olimpice.

Tac armele pe parcursul Jocurilor Olimpice?

Conform armistiţiului olimpic, pe perioada Jocurilor Olimpice, armele trebuie să tacă, apel lansată încă din luna noiembrie 2023 de Adunarea Generală ONU, în baza tradiţiei din Grecia antică. Rămâne de văzut dacă armele vor tăcea în ucraina sau în Orientul Mijlociu, pe timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Mişcarea Olimpică din România este și ea prezentă la Ceremonie. Preşedintele Mihai Covaliu şi campioana olimpică Maricica Puică, alături de Directorul AOR Braşov, Radu Frunteş, sunt prezenți în Grecia.