Se apropie un Frexit? Pariul riscant al lui Macron!

Publicat: 13 iun. 2024, 11:48, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Se apropie un Frexit? Pariul riscant al lui Macron!

Suntem într-un moment european de mare cumpănă. Decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a convoca alegeri parlamentare anticipate poate fi cea mai destructivă alegere națională din istoria de 70 de ani a proiectului european. Această decizie îndrăzneață (dar extrem de riscantă) deschide ușa unui guvern condus de Marine Le Pen, care dorește reintroducerea frontierelor între țările UE.

Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreapta Adunarea Națională, și-a moderat oficial retorica anti-UE, renunțând la idei precum Frexit sau reintroducerea francului francez. Cu toate acestea, în realitate, ea și Jordan Bardella, numărul doi în partid, au câștigat alegerile europene printr-o formă înșelătoare de euroscepticism, exploatând cunoștințele vagi ale electoratului francez despre afacerile europene.

Similarități îngrijorătoare cu Brexit-ul

Campania de dezinformare și promisiuni false că Marea Britanie va prospera dacă se va elibera de legile europene a pregătit terenul pentru Brexit. Opt ani după votul pentru Brexit, 55% dintre britanici cred că au făcut o greșeală, în timp ce doar 31% mai cred că Marea Britanie este mai bine în afara Uniunii Europene. Deși Brexit-ul a fost elogiat ca o mișcare de eliberare de către Le Pen la vremea respectivă, acesta nu a fost menționat în timpul alegerilor europene recente de către Adunarea Națională.

Pariul foarte riscant al lui Macron

Unii oficiali de la Bruxelles consideră decizia lui Macron de a convoca alegeri parlamentare anticipate ca fiind momentul „Brexit” al Franței. Decizia sa riscantă de a se confrunta cu Le Pen este considerată la fel de nechibzuită ca încercarea fostului premier britanic David Cameron de a înfrunta susținătorii Brexit-ului printr-un referendum în iunie 2016.

În loc să distrugă amenințarea din partea dreptei printr-un vot îndrăzneț, pericolul este ca votul francez – la fel ca referendumul din Marea Britanie – să declanșeze ani de recriminări politice și economice.

Planurile Adunării Naționale pentru UE

Manifestul electoral european al lui Bardella a cerut înlocuirea uniunii supranaționale bazate pe legi cu „cooperare liber consimțită între statele membre, conform intereselor și avantajelor comparative„. Aceasta este o idee similară cu cea a susținătorilor Brexit-ului, mascată ca reformă a UE. Este o reînviere a vechii idei de asociație liberă de state, respinsă de cei șase membri fondatori, inclusiv Franța, în anii 1950.

Le Pen dorește reintroducerea frontierelor între țările UE pentru cetățenii „non-Schengen”, inclusiv turiștii britanici și americani și imigranții fără acte. Aceasta este o absurditate logică, deoarece frontierele nu pot fi aplicate fără a împiedica libertatea de mișcare pentru cetățenii UE.

Propaganda Anti-UE… unde am mai văzut asta?

Discursurile lui Bardella și Le Pen sunt pline de propagandă anti-UE similară cu cea utilizată de tabloidele britanice pentru a pregăti opinia publică pentru Brexit. În martie, Le Pen a declarat că Comisia Europeană dorește să înlocuiască carnea de vită din farfuriile franceze cu insecte, deformând un raport al UE despre scăderea vânzărilor de carne de vită și decizia Bruxelles-ului de a permite importurile de pastă de insecte din Asia pentru utilizare marginală în unele alimente procesate.

Răspunsul la provocarea Marinei Le Pen

Taberele lui Macron argumentează că minciunile lui Le Pen trebuie confruntate mai devreme sau mai târziu. Alegerile europene au devenit un referendum asupra lui Macron; ei doresc ca alegerile naționale să fie un referendum asupra agendei ascunse a lui Le Pen privind Rusia, Ucraina și UE.

Cu toate acestea, aceste argumente au rămas neauzite în timpul campaniei europene și s-ar putea să se întâmple la fel și acum. Le Pen și Bardella știu că majoritatea alegătorilor francezi sunt vag pro-UE, dar și slab informați despre Europa și ușor de păcălit.

Implicații pentru viitorul Europei

Un „Frexit” – ieșirea Franței din Uniunea Europeană – ar fi un dezastru mult mai mare decât Brexit-ul, având în vedere rolul central al Franței în UE. O defecțiune de facto din proiectul european a unui stat fondator mare și central, precum Franța, ar putea fi „mortală” pentru UE, conform expresiei lui Emmanuel Macron. De ce, atunci, Macron a riscat un guvern Le Pen-Bardella? Toată furia de la Bruxelles în această săptămână este îndreptată către Macron, nu Le Pen.

În final, alegerea lui Macron de a se confrunta cu Le Pen poate determina viitorul Franței și al Uniunii Europene. Într-un peisaj politic deja tumultuos, aceste alegeri vor avea implicații profunde pentru stabilitatea și unitatea proiectului european. O victoriei a Adunării Naționale ar fi o mare victorie pentru Putin. Și destul de mulți uită acest mic amănunt.

(adaptare POLITICO)