Se cere falimentul Uztel, companie înființată 1904 și listată la bursă

Publicat: 01 mart. 2023, 15:07, de Cristian Matache, în ECONOMIE
Se cere falimentul Uztel, companie înființată 1904 și listată la bursă

Producătorul de utilaj petrolier Uztel Ploiești nu o duce foarte bine. Are datorii uriașe, a raportat pierderi de milioane de lei și, mai nou, se confruntă cu cereri de intrare în faliment.

Pe rolul Tribunalului Prahova s-au înregistrat două dosare de solicitare a falimentului companiei Uztel Ploiești, producător de utilaj petrolier înființat în 1904 și listat la Bursa de Valori București.

Cele două societăți sunt Forja Rotec SRL Buzău, ce îl are administrator de Neculai Vintilă, și Arva Metals & Steels SRL Cornetu, care este administrată de Vasile Apostol.

Aceste cereri au venit cu câteva săptămâni înainte de prezentarea rezultatelor financiare anuale ale Uztel. Conform informațiilor publicate pe Bursa de Valori București, ieri, 28 februarie, compania ploieșteană a raportat o pierdere de 8,9 miloane de lei în 2022, la o cifră de afaceri de 43,56 milioane de lei. În 2021, pierderea netă a fost de 330 mii de lei, diminuare bruscă față de 2020, când s-a raportat un minus de 11,6 milioane de lei. Datoriile totale ale companiei se ridică la 44,34 milioane de lei, cu 12,8% mai mari față de nivelul din 2021, când s-au consemnat datorii de 39,29 milioane de lei.

Uztel nu a notificat până în acest moment bursa despre acțiunile Forja Rotec și Arva Metals & Steels.

Aproape 120 de ani de existență

Compania ploieșteană a luat ființă în anul 1904, sub denumirea de Societatea Româno-Americană, care, în anul 1958, a fost naționalizată. Obiectul principal de activitate constă în producerea și comercializarea de ansamble, subansamble, utilaje și instalații petroliere; armături industriale; pompe pentru distribuit carburanți, pompe de noroi și alte piese de schimb pentru utilaj petrolier.

După 1990, societatea a fost privatizată iar acționarul majoritar este Asociația Salariaților Uztel, cu un pachet de acțiuni reprezentând 83,8381% din capitalul social.

Uztel a trăit experiența insolvenței

În anul 2010, compania a intrat în insolvență.

În 2017, Tribunalul Dolj a decis ieșirea din insolvență a producătorului de echipamente petroliere. Decizia instanței a venit în urma derulării planului de reorganizare a companiei care a reușit să-și plătească atât creditorii înscriși în tabelul definitiv de creanțe, cât și creanțele curente către furnizori, salariați și bugete, administratorul judiciar Euro Insol, controlat de Remus Borza. „Ca urmare a unui management defectuos la 6 septembrie 2010 societatea a fost nevoită să-și declare starea de insolvență. Uztel era într-o vadită incapacitate de plată, acumulând datorii de peste 74 milioane lei. Înregistra restanțe la plata salariilor pe ultimele cinci luni, restante cître furnizorii de utilități și materii prime”, a spus atunci Remus Borza. În reorganizare, Uztel a făcut plăți de peste 430 milioane lei.

Salariați nemulțumiți

Azi, Uztel o duce din nou rău. La începutul anului, zeci de angajați ai companiei au refuzat să mai lucreze pentru că nu li s-au mai plătit salariile. O acțiune similară a avut loc și în luna decembrie a anului trecut, iar angajații susțin că persoanelor care au participat la greva de atunci le-a fost tăiat din numărul de ore muncite.

Protestul de joi dimineață a început în jurul orei 10.00, angajații adunându-se în zona barierei de la intrarea în fabrică unde au început să-și strige nemulțumirile și totodată să huiduiască conducerea.