Se deschide primul centru de numărare și sortare a ambalajelor


RetuRo, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) a anunțat faptul că va deschide primul centru de numărare și sortare a ambalajelor pentru băuturi.

Practic, în acest Centru, amplasat în interiorul parcului industrial Olympian din comuna Bonţida, se va realiza numărarea şi sortarea ambalajelor de băuturi colectate de la comercianţi.

Construcţia şi amenajarea spaţiului logistic aferent centrului, care va dispune de o suprafaţă totală de peste 4.700 de metri pătraţi, este în plină desfăşurare, urmând ca, în momentul finalizării acestei etape, să demareze instalarea echipamentelor de numărare şi sortare asigurate de furnizorul Anker Andersen A/S din Danemarca, care va livra către RetuRO 20 de maşini de numărat în această fază, capabile să sorteze aproximativ 6.500 de ambalaje/oră.

În total, SGR va funcţiona în România cu 17 centre la nivel naţional, unde RetuRO, în calitate de administrator SGR, va transporta ambalajele de băuturi colectate de la cei aproximativ 80.000 de comercianţi.

Acestea vor fi numărate şi sortate pentru a fi transportate, apoi, către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producţia de noi ambalaje de băuturi. Investiţia în toate cele 17 centre naţionale reprezintă cea mai mare parte din finanţarea 100% privată obţinută de RetuRo de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai mari credite private acordate în România pentru proiecte de mediu. Infrastructura SGR va fi dezvoltată treptat, până la jumătatea anului viitor, simultan cu creşterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piaţă de producători, returnate de consumatori şi colectate de comercianţi”, se menţionează în comunicat.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%), şi un acţionar public, statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Din momentul implementării Sistemului, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole