Se încheie prezența documentată, de peste 1.500 de ani, a evreilor în Afganistan

Zebulon Simantov, ultimul evreu care mai trăia în Afganistan, a trecut granița țării după ce a călătorit cu autobuzul, alături de un grup de 20 de femei și copii și a reușit să depășească punctele de control ale talibanilor.

Deși inițial a refuzat să părăsească țara în ciuda riscului să sufere repercusiuni din partea talibanilor, Simantov a luat această decizie după retragerea americanilor, relatează potrivit Times of Israel.

Ceea ce l-a făcut să se răzgândească în cele din urmă este că vecinii săi i-au spus să meargă și să le ia copiii cu el pentru că și ei sunt în pericol”, a spus omul de afaceri israeliano-american Moti Kahana, care conduce o companie de securitate privată care l-a extras pe Simantov din Afganistan.

Operațiunea de salvare a fost finanțată de Moshe Margaretten


Problema sa nu sunt talibanii, ci Statul Islamic și al-Qaeda. Se teme de ei”, a adăugat Kahana. Operațiunea de salvare a fost finanțată de Moshe Margaretten, evreu ultraortodox din SUA a cărui pasiune este salvarea evreilor din pericol. 

Simantov era o figură cunoscută în Afganistan, oferind numeroase interviuri, iar adresa locuinței sale era cunoscută, lucru care-l expunea pericolelor.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole