Se întâmplă în București: Monede rare româneşti, scoase la licitaţie. Piesa de importanță majoră

Peste 500 de monede, organizate cronologic şi care ilustrează istoria României, sunt scoase la licitaţie într-un eveniment dedicat numismaticii organizat pe 11 octombrie. 

Licitaţia, organizată de Artmark, reuneşte monede într-o stare de conservare bună, foarte bună sau impecabilă, după cum a precizat organizatorul. Vor fi prezentate 28 de monede gradate în top pop (cea mai bună stare de conservare cunoscută pentru moneda de referinţă), 123 de monede din argint şi 23 de piese de aur.

O piesă de importanţă majoră în domeniul numismaticii este moneda de 5 lei din 1881 cu şase stele şi şase raze pe muchie. Este cea mai rară variantă a monedelor cu această valoare nominală, fiind considerată de specialiştii români şi internaţionali un reper de referinţă pentru numismatica românească. Moneda, din argint, în stare bună de conservare, are un preţ de pornire de 4.000 de euro. În licitaţie se regăsesc două variante ale monedei de 5 lei din 1883, gradate drept necirculate, cu MS 62. Preţul de pornire pentru o variantă este de 100 de euro.

Moneda de 100 lei din 1922

Valoarea unei monede este stabilită de vechime, raritatea seriei, starea de conservare, dar şi de evenimentul sau personalitatea pe care o ilustrează.

Un exemplu în acest sens este moneda de 100 lei din 1922, gradată MS 62 (mint state) din aur, care ilustrează figura Regelui României Ferdinand I şi care are preţul de pornire de 5.000 de euro, fiind printre cele mai valoroase piese din licitaţie.

Se remarcă şi o serie de monede din aur de la 1906, emisă la aniversarea a 40 de ani de domnie ai primului rege al României.

Colecţia de monede poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviţă de luni până duminică în intervalul orar 10,00 – 20,00. LIcitaţia va avea loc în format hybrid – online pe platforma Artmark Live 2.0 şi în sala de licitaţii a Casei de Licitaţii A10 by Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...