Se întâmplă în România: Autostrada care închide una dintre cele mai mari ferme de vaci!

Una dintre cele mai mari ferme de vaci de lapte bio din țară va fi închisă de viitoarea autostradă a Moldovei. Șoseaua de mare viteză va trece chiar pe lângă fermă, iar odată cu poluarea adusă de mașini își va pierde statutul de ecologică.

Despăgubirile acordate de stat nu se ridică însă decât la 10% din valoarea investiției. Ferma de vaci de lapte de la Țifești, din Vrancea, își va pierde statutul de fermă bio. Sunt peste 800 de animale care vor trebui relocate, ceea ce presupune un cost foarte mare, notează Europa FM.

Ferma, realizată cu fonduri europene, a costat circa 13 milioane de euro. A fost un drum dificil pentru fermier să pună la punct afacerea, mai ales că autorizarea ca fermă bio impune o serie de condiții stricte.

Totul e dat peste cap de noua autostradă, care va trece chiar printr-unul din grajduri și la mică distanță de celelalte spații.

„Nu mai întrunesc condiții de funcționare autorizațiile care le-am avut anterior, în sensul că autostrada este un factor de poluare major și nu mai întrunesc condițiile de funcționare cu animalele în această zonă”, spune proprietarul fermei, Viorel Macovei.

Nemulțumiții pot da statul român în judecată

Fermierul a încercat să găsească o cale pentru ca autostrada să fie deviată, dar nu a putut rezolva nimic. Acum, în faza în care lucrările sunt aproape să înceapă, el va trebui să plece. Despăgubirile pe care le va primi vor fi însă cele standard. Adică va primi 130.000 de euro, doar 10% din valoarea investiției.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că nu se poate face nimic în această fază a proiectului autostrăzii, iar singura șansă ca fermierul să primească mai mulți bani e să se adreseze instanței de judecată.

„Singura soluție este cea legată de o eventuală acționare în instanță, un eventual cuantum stabilit de o instanță de desbăgubire, traseul este aprobat.”

Ministrul mai spune că mai există cazuri în care proiectele de infrastructură dau peste cap afaceri private, dar investițiile au prioritate, iar nemulțumiții pot da statul român în judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...