Se întâmplă la Zaporojie: Cum se pregătește populația pentru cei mai rău: un posibil accident nuclear

Se pregătesc de cei mai rău. În jurul Zaporojie, unde cea mai mare centrală nucleară din Europa face obiectul unei inspecții a Agenției internaționale pentru energia atomică, locuitorii iau în considerare toate scenariile. Inclusiv pe cel al unui accident nuclear. 

La Centrul medical Tomakivka la mai puțin de 30 de kilometri de centrală au fost aduse 32.000 de comprimate de iod. Scopul acestor pastile este de a proteja tiroida în cazul emisiei radioactive. Ele vor fi distribuite populației în zilele următoare, transmite BFMTV.com

”Noi le-am pregătit pentru fiecare centru medical. Comprimatele sunt produse la Kiev. Oferim instrucțiuni fiecăruia: ei vor să știe când și cum se iau pastilele, precizează Nina Starostenko”, directoarea unui centru medical.

În orașul Tomakivka totul este pregătit în cazul unui accident: locuitorii au primit, de exemplu, instrucțiuni de a se adăposti în anumite locuri, cum este liceul agricol, unde se pot refugia 3.760 de persoane.

Directorul liceului s-a gândit la toate, până și la masa unde sunt notate numele celor evacuați.

Acest plan de evacuare a fost elaborat înainte de război. El a fost completat în timp de pace, dar acum totul este diferit și trebuie să ține seama de asta. Este foarte dificil, dar trebuie să o facem, spune Inna Kutsenko, responsabila planului de evacuare din Tomakivka.

Departe de a rezolva acest tip de temeri, primarul localității Tomakivka spune că nu are mijloacele necesare pentru a face față amenințării nucleare. De exemplu, persoanele care se ocupă de evacuări nu au suficiente măști sau costume de protecție, precizează primarul adjunct, Tamara Șerbiak.

Pe străzile orașului, locuitorii discută despre centrală și bombardamente. Chiar un tată și fiul sau de doar cinci ani vorbesc despre asta. ”Îi explic situația. Nu îi este frică, spune Olexandr, ”dar nu vreau ca el să creadă că discutăm despre lucruri grave. Îi vorbesc, dar într-un mod pozitiv. Încerc să-i spun că totul va fi bine”.

La Zaporojie și în împrejurimi sunt aproape 50.000 de persoane care ar trebui evacuate în cazul unui incident, la care se adaugă 1.500 de persoane strămutate. O problemă suplimentară pentru autoritățile locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Caracatița politică și de afaceri din Dolj, păstorită de SRI, denunțată...

Un denunț exploziv la Serviciul Român de Informații, făcut de un afacerist din Craiova, cu circa o lună înainte ca Eduard Hellving să plece...