Se lasă cu scântei la Vatican. Numele strict interzis pentru viitorul papă

Publicat: 06 mai 2025, 11:03, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Se lasă cu scântei la Vatican. Numele strict interzis pentru viitorul papă
Sursa foto: Sky News

Conclavul pentru a desemna viitorul papă va avea loc miercuri, 7 mai, iar cetatea Sfântului Scaun va rămâne fără semnal de telefonie mobilă. Există reguli stricte ale acestui proces pentru alegerea succesorului Papei Francisc, iar viitorul conducător are un singur nume interzis: Petru.

Petru – nume interzis pentru viitorul papă

Un nume pe care noul papă cu siguranţă nu îl va adopta este Petru, din respect pentru primul papă, Sfântul Apostol Petru. De asemenea, există și nume care nu sunt interzise, dar sunt mai puțin susceptibile de a fi alese din cauza asocierii lor cu cei mai recenți papi.

Spre exemplu, Urban ar fi un nume foarte puțin probabil purtat de viitorul papă. Motivul este dat de amintirea pe care ar aduce-o despre Urban al VIII-lea.

„Ar aminti de Urban al VIII-lea, care a început procesul lui Galileo Galilei, şi nu ar da bine în dezbaterile moderne despre ştiinţă, credinţă şi religie”, a declarat Liam Temple, profesor asistent în istoria catolicismului la Universitatea Durham, pentru CNN.

Vezi și: De ce Papa îşi schimbă numele atunci când este ales: o decizie încărcată de istorie, simbolism și profeții

Reapare un scandal la Vatican?

Timp de secole, cardinalii lumii au fost în primul rând italieni, cu o largă majoritate. Papii din anii 1960 au căutat în mare măsură să diversifice reprezentarea în Colegiul Cardinalilor, diminuând influenţa blocului italian.

Francisc a accelerat acest proces, iar italienii reprezintă acum aproximativ 14% din membrii cu drept de vot ai conclavului. La ultimul conclav din 2013, situația se învârtea în jurul procentului de 24%, comparativ cu acest an. Cu toate acestea, personalul de la Vatican, un microstat în Italia înconjurat de Roma, a rămas în majoritate covârşitoare italian.

Un scandal de acum cinci ani a reapărut în ultimele zile, punând o posibilă piedică în şansele Italiei. Unul dintre foştii adjuncţi ai lui Parolin, cardinalul italian Angelo Becciu, a fost demis de Francisc în 2020 şi ulterior condamnat pentru deturnare de fonduri şi fraudă de un tribunal din Vatican.

Becciu a negat acuzaţiile formulate împotriva sa şi a făcut apel împotriva verdictului. După zile întregi de dezbateri între colegii cardinali, el a declarat săptămâna trecută că nu va participa la conclav, pentru „binele Bisericii”.

Clădirea care se află în centrul cazului a fost cumpărată de Secretariatul de Stat, un departament condus de Parolin. Astfel, posibilitatea ca Becciu se alăture conclavului ar putea avea un deznodământ neplăcut pentru italieni.