Se poate auzi sunetul uneltelor ce prelucrează roca: Noua aplicație mobilă a Muzeului ASTRA

Publicat: 24 feb. 2021, 00:03, de Eliza Popa, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Se poate auzi sunetul uneltelor ce prelucrează roca: Noua aplicație mobilă a Muzeului ASTRA

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu este definit de multă vreme drept un loc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic. Iată că, în prezent, muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a pășit pe o nouă treaptă tehnlogică, extrem de necesară și în tot ceea ce ține de cultură.

Muzeul Astra din Sibiu a lansat, prima aplicaţie mobilă cu ghid audio, ASTRA Museum App, care poate fi descărcată gratuit din Google Play şi Apple Store.

Astfel, ghidul digital devine un instrument interactiv de interpretare și descoperire a patrimoniului muzeului în aer liber.

Ghidul audio facilitează accesul la informație a vizitatorilor, care pot asculta poveștile gospodăriilor pe care le privesc. Informațiile prezentate scurt și la obiect sunt „presărate” de efecte sonore speciale.

Fundal sonor și hartă

De exemplu, când citim despre gospodăria de marmurar auzim sunetul uneltelor ce prelucrează roca, iar fundalul sonor al poveștii gospodăriei pastorale din Poiana Sibiului este o melodie populară din Mărginimea Sibiului. Nu în ultimul rând, auto-ghidarea audio devine un instrument important și util în contextul actual al pandemiei.

Aplicaţia oferă vizitatorilor şi o hartă care le indică ce obiective sunt de vizitat în apropiere, dar şi cele mai apropiate restaurante sau toalete. Deocamdată aplicaţia oferă informaţii utile doar în limba română, însă urmează să furnizeze ghidaje şi în alte limbi.