Se prevede o diplomă universitară europeană? Măsura ar elimina dificultăţile privind echivalarea studiilor

UE are în vedere crearea unei diplome universitare europene, care să fie recunoscută automat de toate statele membre. Discuția a avut loc ieri, la o reuniune informală a miniştrilor educaţiei superioare.

Proiectul a primit undă verde din partea mai multor state, însă, pentru a putea fi pus în aplicare, va fi „necesară parcurgerea mai multor etape”. Promovat de Comisia Europeană, ideea s-ar putea aplica pentru licențe, programe de master, dar și doctorate. Măsura ar elimina dificultăţile pentru echivalarea anumitor titluri universitare, în țările din blocul universitar.

Ideea este (ca aceste diplome universitare europene) să poată fi aplicate pentru licenţe, programe de master şi doctorate. Pentru aceasta, trebuie să le oferim statelor membre o serie de caracteristici comune. După aceea, le revine lor (statelor membre – n.r.) să le încorporeze în legislaţiile” naţionale, a explicat comisarul european”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

„Cercetarea trebuie finanţată mai mult şi mai bine”

În cadrul reuniunii, ministrul educaţiei superioare din Franţa, Frederique Vidal, a adus în discuție finanțarea cercetării și promovarea „atractivităţii şi competitivităţii” universităţilor europene. „Finanţarea cercetării trebuie înţeleasă de concetăţenii noştri, pentru că (cercetarea) trebuie finanţată mai mult şi mai bine. Înşişi cercetătorii trebuie să explice acest lucru”, a subliniat ministrul francez. Reprezentanta Suediei, Anna Ekstrom, a apreciat că „învățământul la distanță este mai bun decât nimic”, însă, fără componenta de socializare, nu se poate compara cu învățarea în format fizic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole