Se reiau licitațiile pentru Canalul Siret-Bărăgan, după trei ani de pauză

Publicat: 30 mai 2022, 08:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Se reiau licitațiile pentru Canalul Siret-Bărăgan, după trei ani de pauză

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că vor fi reluate licitațiile pentru Canalul magistral Siret-Bărăgan, după ce în 2019 au fost anulate nu mai puțin de 46 de licitații. Chesnoiu spune că irigațiile au buget nu doar pentru acest an, ci și pentru următorii. Și mai mult decât atât, în 2022, ar urma să fie repuse în funcțiune 24 de amenajări noi de irigații.

Canalul magistral Siret-Bărăgan, cu o lungime prevăzută de 191 km, este un proiect de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, care nu a fost dus, însă, la bun sfârșit. Importanța lui constă în faptul că la finalizare ar urma să asigure apa pentru irigații pentru circa 700.000 hectare de teren agricol din Câmpia Română, o zonă cu terenuri fertile, dar unde seceta produce pagube importante an de an.

“Condițiile climaterice în lumea asta nicăieri în lume nu pot fi schimbate sau controlate, ce putem să facem este să investim în măsuri complementare care să combată efectele. Canalul Siret – Bărăgan, Etapa I o rescoatem la licitație, pentru că în 2019 când am plecat de la guvernare era licitația făcută, doar trebuia semnat contractul. Au fost anulate 46 de licitații pentru 46 obiective de investiții. În acest an, am reușit să majorăm suma alocată pe programul național și să prelungim până în 2027, să aducem și desecarea și să mai intrăm într-o nouă abordare”, a declarat Adrian Chesnoiu la o conferință la USAMV București.

El spune că Legea nr. 138/2004 a îmbunătăţirilor funciare a fost modificată, fiind  promulgată recent, iar irigațiile sunt prevăzute ca obiective strategice

“Urgența vine din ceea ce faci. Ca să poți face ceva, ai nevoie de cadru legislativ. Am majorat termeneul de implementare până în 2027, am alocat bugetul și există credite de angajament în bugetul pe anul acesta. Pentru mine sunt priorități. Anul acesta, o să repunem în funcțiune 24 de amenajări noi de irigații. Principalul obiectiv pe termen scurt este să digitalizăm ce avem în domenul irigațiilor. Nu știa nimeni câte din cele 88 amenajări de irigații pe care le avem sunt reabilitate. Proiectul de reabilitare a structurii de irigații a început în 2016 și doar 5 din cele 88 amenajări sunt reabilitate”, a mai precizat Chesnoiu.

Datelor Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare arată că la data de 22 martie 2022 suprafața potențial irigabilă se ridica la 1.289.381 ha, fiind deservită de infrastructura de îmbunătățiri funciare funcționabilă, din care 3.009 km de canale. În urma lucrărilor de modernizare, se are în vedere majorarea acestor suprafețe până la 2 milioane hectare, susține Adrian Chesnoiu.