Se renunță prea devreme la restricțiile anti-Covid. Ce spun experții din sănătate

Mai multe ţări europene renunţă la restricţiile legate de Covid-19, în ciuda faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă guvernele să îşi protejeze în continuare oamenii, relatează CNBC.

Suedia a ridicat majoritatea restricțiilor

Suedia a ridicat miercuri majoritatea restricţiilor rămase legate de Covid-19, urmând exemplul statelor nordice Danemarca şi Norvegia.

În Suedia, cerinţele privind distanţarea socială, utilizarea certificatului pentru vaccin şi limitele privind numărul de persoane care se adună într-un singur loc au fost ridicate în această săptămână. De asemenea, testarea gratuită s-a încheiat miercuri, iar guvernul încearcă să reclasifice Covid drept boală care ”nu este un pericol pentru societate sau o ameninţare pentru sănătatea publică”, începând cu 1 aprilie.

Într-un comunicat de presă de săptămâna trecută, guvernul suedez a declarat că situaţia este ”suficient de stabilă pentru a începe eliminarea treptată a măsurilor de control al infecţiilor”.

În Suedia, 73% din populaţie este complet vaccinată, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

Cu toate acestea, Fredrik Elgh, profesor de virologie la Universitatea Umea din Suedia, a declarat pentru Reuters că ţara trebuie ”să aibă puţin mai multă răbdare” şi să aştepte cel puţin câteva săptămâni înainte de a ridica restricţiile.

”Suntem suficient de bogaţi pentru a continua testele. Boala este încă o presiune uriaşă pentru societate”, a argumentat el.

Danemarca, prima țară din UE care a ridicat toate restricţiile

Danemarca a devenit prima ţară din UE care a ridicat toate restricţiile privind Covid-19, la 1 februarie, în ciuda creşterii numărului de cazuri. Infecţiile din ţară au atins cote record doar o zi mai tarziu.

Guvernul danez a afirmat într-un comunicat din ianuarie că a decis că boala ”Covid-19 nu ar trebui să mai fie catalogată drept o boală critică din punct de vedere social”.

Mai mult de 80% din populaţia Danemarcei este complet vaccinată împotriva virusului, arată datele JHU.

Norvegia renunță treptat la reguli

Norvegia a ridicat, de asemenea, ”un număr mare de măsuri împotriva Covid-19”, la 1 februarie, dar şi-a păstrat recomandarea de a menţine o distanţă de 1 metru faţă de ceilalţi şi cerinţa de a purta o mască atunci când acest lucru nu este posibil.

”Chiar dacă mulţi oameni se infectează cu Covid-19, un număr mai mic de oameni sunt internaţi în spital. Vaccinurile oferă o protecţie bună – asta înseamnă că acum putem elimina un număr mare de măsuri, chiar dacă rata de infecţie creşte rapid”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Store într-o declaraţie la acea vreme.

Norvegia a înregistrat marţi un record de 26.109 de cazuri noi, potrivit datelor JHU.

Regatul Unit renunță la carantina pentru persoanele depistate cu Covid-19

Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a anunţat săptămâna aceasta planuri de a pune capăt regulilor de autoizolare pentru persoanele care sunt testate pozitiv pentru Covid-19 mai devreme decât era aşteptat.

În Marea Britanie, premierul Johnson le-a spus săptămâna aceasta parlamentarilor că guvernul său intenţionează să ridice, la sfârşitul acestei luni, obligaţia legală pentru persoanele cu Covid-19 de a se autoizola.

În prezent, persoanele care sunt testate pozitiv pentru virus pot ieşi din izolare după cinci zile, cu condiţia să aibă teste negative în zilele cinci şi şase.

Multe dintre puţinele restricţii rămase în Anglia, inclusiv obligativitatea de purtate a măştii, au fost ridicate la sfârşitul lunii ianuarie.

Miercuri, Marea Britanie a înregistrat 68.214 cazuri noi de Covid-19.

Dar, în timp ce Suedia, Norvegia şi Danemarca au înregistrat miercuri 114, 45 şi, respectiv, 21 de decese din cauza virusului, Regatul Unit a înregistrat 276.

Cazurile din Marea Britanie au scăzut drastic de la vârful de peste 270.000 atins într-o singură zi la sfârşitul anului trecut, decesele scăzând şi ele substanţial de la vârful de 1.299 din ianuarie 2021. Dar, în timp ce cazurile de Covid s-au decuplat de decesele în Regatul Unit de când au fost lansate vaccinurile, alţi factori de risc, cum ar fi prevalenţa Covid-ului de lungă durată, rămân.

Un studiu recent în limba engleză a constatat că unul din şapte copii care au contractat virusul a dezvoltat Covid lung, denumirea dată simptomelor continue.

Aproximativ 85% din populaţia eligibilă a Regatului Unit – cei cu vârsta de peste 12 ani – este complet vaccinată cu două doze în Marea Britanie, arată datele oficiale, în timp ce două treimi au primit o injecţie de rapel.

Cu toate acestea, Devi Sridhar, profesor şi preşedinte de sănătate publică globală la Edinburgh University Medical School, a declarat joi pentru Sky News că decizia guvernului Regatului Unit privind

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Cifrele dezastrului pentru România după privatizarea Petrom EXCLUSIV

Legea care a “legalizat” vânzarea Petrom către OMV este nulă de drept. PUTEREA.RO vă prezintă ÎN EXCLUSIVITATE date care demonstrează, încã de la momentul...