Se restaurează Conacul poetului Costache Conachi, în care Cuza, Alecsandri și Kogălniceanu au plănuit Unirea Principatelor

Publicat: 01 iul. 2025, 21:26, de Sorin Costea, în Administratie , ? cititori
Se restaurează Conacul poetului Costache Conachi, în care Cuza, Alecsandri și Kogălniceanu au plănuit Unirea Principatelor

Încep lucrările de restaurare a Conacului de la Țigănești al poetului Costache Conachi, în care unioniștii Al. I Cuza, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Costache Conachi și Costache Negruzzi au plănuit Unirea Principatelor.

După 70 de ani de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și Motel de „2 stele”, Conacul de la Țigănești, al poetului Costache Conachi, în care unioniștii au plănuit Unirea Principatelor va fi consolidat și restaurat pentru a-și recăpăta strălucirea de la jumătatea secolului XIX.

Consiliul Județean (CJ) Galați a aprobat indicatorii unei investiții în valoare de peste 44 milioane de lei pentru consolidarea și restaurarea Conacului.

„Arhitecții și experții în patrimoniu au stabilit cele mai adecvate metode de intervenție pentru a conserva această moștenire culturală și a o reda circuitului public. Fațada va fi readusă la forma originală, construcțiile din beton armat adăugate în anii 80 vor fi demolate, iar elementele de tâmplărie, feronerie și stucatură vor fi restaurate. Totodată, balconul principal și turnurile laterale vor fi reabilitate, iar turnul circular al conacului va fi reconstruit.

O parte din încăperi vor fi reamenajate cu mobilier de epocă pentru a reda atmosfera istorică, iar altele vor găzdui expoziții, conferințe sau evenimente culturale și științifice.

Conacul «Costache Conachi» va fi inclus în două circuite muzeale de interes județean: «Drumul Micii Uniri» – alături de Muzeul Casa «Cuza Vodă» Galați și Casa Memorială «Costache Negri» (Conacul de la Mânjina), precum și «Muzeele prin ochii copiilor» – proiect dedicat elevilor”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Prin restaurarea Conacului de la Țigănești, CJ Galați încheie punerea în valoare a locurilor în care aveau loc întâlnirile de taină la care era plănuită Unirea Principatelor de către Al. I Cuza, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Costache Conachi și Constache Negruzzi.

Recent a fost redeschisă după restaurare „Casa Cuza” din Galați, în care a locuit familia Cuza, iar în prezent sunt în curs de finalizare lucrările de restaurare a Conacului de la Mânjina, al lui Costache Negruzzi, alt conac la care aveau loc întâlnirile secrete ale unioniștilor.

Acord între Academia Română și CJ Galați pentru restaurarea Conacului de la Țigănești

Conacul de la Țigănești, format din palatul construit în stil neoclasic, un arc de triumf construit în același stil și un parc de câteva zeci de hectare, a aparținut poetului Costache Conachi. După moartea acestuia, a fost cumpărat de Tache Athanasiu, fost prefect liberal de Tecuci, care în 1910 l-a donat Academiei Române pentru înființarea „Școlii de Agricultură a Academiei”.

Academia Română a revendicat palatul în 2009, dar nu avea fonduri pentru restaurarea acestuia. În octombrie 2023, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a semnat cu președintele CJ Galați, Costel Fotea, Acordul de Cooperare pentru preluarea Conacului Costache Conachi în administrarea CJ Galați pentru o perioadă de 10 ani, în care monumentul istoric să fie restaurat.

Palatul Academiei Române a fost sediu al IAS Tecuci, loc de petreceri ale activiștilor PCR și Motel de 2 stele

După venirea comuniștilor la putere, terenurile și palatul i-au fost confiscate Academiei Române în baza Deciziei nr 1486/02.11.1948 a Consiliului de Miniştri a RPR, ce avea la bază Decretul 198/13.08.1948. Palatul de la Țigănești a devenit „Şcoala de Agricultură a Academiei” până în 1952, când a devenit sediul IAS Tecuci.

În 1974, Constantin Dăscălescu, fost prim-ministru, pe atunci prim-secretar PCR la Galaţi, a pus ochii pe palat, care era locul ideal pentru petreceri „tovărăşeşti” ale activiștilor.

Judeţeana PCR nu îl putea prelua la Gospodăria de Partid, aşa că palatul a fost trecut în proprietatea Combinatului Siderurgic Galaţi. Prin ordinul 75/AS/21.041981, fostul Sidex a preluat palatul la valoarea de inventar de 2.171.220 lei, cu o suprafaţă construită de 12.900 mp, 25.000 mp de parc şi 8.600 mp de terenuri sportive. Restul parcului, până la 70 ha, a devenit terenul IAS Tecuci.

De 2-3 ori pe an, erau aduşi siderurgişti, care erau filmaţi pentru „Telejurnal” jucând volei și fotbal. În rest, Conacul era locul în care activiştii PCR obişnuiau să tragă câte o „băută”.

La restructurarea care pregătea privatizarea Sidex ,conacul de la Țigănești a devenit Motel de 2 stele în cadrul societății hoteliere a combinatului, care a intrat în faliment. În anii care au urmat, Conacul de la Țigănești a devenit o ruină.