Se schimbă regulile pentru concediile medicale. Cum se va face calculul
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2023/06/concediu_medical.jpg)
Guvernul a modificat modul în care se calculează banii primiți pentru concediile medicale. Astfel, cu cât lipsești mai mult, cu atât procentul aplicat la salariu crește — de la 55% pentru concedii scurte, până la 75% pentru perioade mai lungi sau pentru boli mai grave, cum sunt cele cardiovasculare.
Astfel, după modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite se determină raportat la fiecare episod de boală, astfel:
a) prin aplicarea procentului de 55% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10 pentru pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de până la 7 zile de incapacitate temporară de muncă;
b) prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10 pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile de incapacitate temporară de muncă;
c) prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10 pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de peste 15 zile de incapacitate temporară de muncă.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă pentru bolile cardiovasculare stabilite în condițiile art. 13 alin. (3) lit. a) se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10.
Când intră în vigoare noile reguli pentru concediile medicale
Noile prevederi intră în vigoare de la 1 august 2025, dar nu vor afecta indemnizațiile pentru concedii medicale aflate în derulare. De asemenea, proiectul prevede un cuantum brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă pentru bolile cardiovasculare prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite. Nu se modifică modul de stabilire a indemnizației pentru afecțiuni grave, în prezent la 100% din baza de calcul.
Categoriile care beneficiază și vor beneficia în continuare de această exceptare sunt cele cu indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, de bolile infectocontagioase din grupa A, de urgențe medico-chirurgicale, precum și de unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare.