Se scumpesc vacanțele în Grecia. Guvernul a introdus ”taxa pe climă”

Publicat: 25 feb. 2024, 17:33, de Filon Stan, în Ultimă oră , ? cititori
Se scumpesc vacanțele în Grecia. Guvernul a introdus ”taxa pe climă”
Se scumpesc vacantele in Grecia

Vacanțele în Grecia se scumpesc, din acest an, după ce guvernul elen a introdus ”taxa pe climă”. Aceasta este calculată în funcție de hotel!

Se scumpesc vacanțele în Grecia, de anul acesta! Românii care și-au planificat deja concediul în însorita Grecie trebuie să știe că vor mai avea de achitat acum și ”taxa pe climă”, introdusă recent de guvernul elen.

Se scumpesc vacanțele în Grecia

Taxa pe climă sezonieră va avea valori diferite în funcție de gradul hotelului și, atenție, se plătește la fața locului, nu este inclusă în prețul pachetului turistic. Guvernul a decis să introducă această taxă după ce țara a fost răvășită de incendiile de vegetație, în anii trecuți.

Astfel, prețurile pentru un sejur cresc destul de mult și turiștii pot scoate din buzunar chiar și până la 70 de euro. Mai mult, această taxă nu se aplică doar în sezonul estival, ci rămâne activă până în luna octombrie.

Pentru camere închiriate sau apartamente, tariful este de 1,50 de euro/zi, de persoană, iar la un hotel de cinci stele taxa ar putea ajunge și la 10 euro/zi. Turiștii ar trebui să plătească încă 70 de euro pentru o cazare de șapte zile la un hotel de cinci stele.

Autoritățile elene speră să strângă din noua taxă 300 de milioane de euro

Autoritățile au anunțat că pentru perioada noiembrie – februarie, taxarea este mai mică. Începe de la 0,5 euro pe noapte, dacă este hotel de una sau două stele și ajunge la 4 euro dacă este cazare de 5 stele. Vezi tarifele mai jos:

  • Hotelurile de 1 și 2 stele vor percepe o taxă de 1,50 euro/camera/zi, față de 0,50 de euro în 2023
  • Hotelurile de 3 stele vor avea o taxă de 3 euro/camera/zi, față de 1,50 de euro în 2023
  • Hotelurile de 4 stele vor plăti 7 euro/camera/zi, față de 3 euro în 2023
  • Hotelurile de 5 stele vor avea o taxă de 10 euro/camera/zi, față de 4 euro în 2023
    „E o taxă nouă în Grecia pe care clienții trebuie să o plătească la check-in în hoteluri. Se plătea o taxă pe noapte înainte, dar acum suma s-a mărit puţin (…) Nu credem că e o mare problemă pentru clienți” spune Yannis Hatzis, președintele Federației Hotelierilor din Grecia. Autoritățile elene estimează că vor aduna, cu ajutorul noii taxe, în jur de 300 de milioane de euro.