Se stabilește conducerea Comisiei Europene la Bruxelles. Klaus Iohannis lipsește de la întâlnirea oficială

Publicat: 17 iun. 2024, 08:47, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Se stabilește conducerea Comisiei Europene la Bruxelles. Klaus Iohannis lipsește de la întâlnirea oficială
sursa: google

După finalizarea alegerilor europene, liderii UE se întâlnesc la Bruxelles. Aceștia vor discuta, printre altele, despre distribuirea funcțiilor de conducere, inclusiv președintele Comisiei Europene, președintele Consiliului European și șeful politicii externe. Klaus Iohannis nu participă la summitul PPE, merge doar la reuniunea Consiliului.

Se împart funcțiile de conducere la Comisia Europeană

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni luni la Bruxelles pentru a discuta despre ocuparea posturilor de conducere în instituțiile europene, ca urmare a alegerilor recente.

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat încrederea că se va ajunge rapid la o decizie, inclusiv posibilitatea reconfirmării Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene, conform unei declarații făcute pentru Politico.

Pe agenda întâlnirii se află și desemnarea viitorului președinte al Consiliului European și a șefului politicii externe. Se așteaptă ca liderii UE să ajungă la o decizie informală luni, urmând ca acordul final să fie stabilit la următorul summit al Consiliului European, programat pentru 27-28 iunie.

Scholz a subliniat că există un consens în rândul liderilor europeni pentru a lua rapid aceste decizii importante.

„Toată lumea este de acord cu faptul că vom decide rapid toate aceste chestiuni dintr-o dată”, a afirmat cancelarul german.

Președintele francez Emmanuel Macron a exprimat și el optimismul că discuțiile din această săptămână ar putea duce la o decizie finală privind posturile de conducere în cursul săptămânii viitoare. Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene, este considerată favorită pentru un al doilea mandat, în special datorită succesului electoral al Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta în alegerile europene din această lună.

Deși Scholz nu a sprijinit-o în mod public pe von der Leyen, el a recunoscut că „există toate indiciile că va putea îndeplini un al doilea mandat” în urma alegerilor.

„După cum știți, Guvernul pe care îl conduc a făcut posibil acest lucru în propriul acord de coaliție. În acest sens, cred că acum este vorba despre a reuni totul foarte rapid și coerent. Și vom reuși”, a adăugat Scholz.

Această întâlnire de luni este crucială pentru viitorul leadership al Uniunii Europene și pentru stabilirea direcției politice și strategice a blocului comunitar în anii următori. Liderii europeni sunt așteptați să negocieze intens pentru a găsi un echilibru între interesele naționale și politice ale fiecărui stat membru, într-un efort de a asigura stabilitatea și eficiența instituțiilor europene.

Președintele lipsește de la summitul PPE

Liderii Partidului Popular European (PPE) se vor reuni luni, 17 iunie, la Bruxelles, pentru a participa la summitul PPE. Pe ordinea de zi se află pregătirile pentru Consiliul European informal, care va avea loc în aceeași zi.

Summitul va fi găzduit de președintele PPE, Manfred Weber, și secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas. Aceștia vor conduce discuțiile și vor coordona strategia partidului pentru întâlnirile ulterioare.

În ceea ce privește reprezentarea României, președintele Klaus Iohannis nu va participa la summitul PPE, urmând să ia parte doar la reuniunea Consiliului European. În schimb, România va fi reprezentată la summitul PPE de europarlamentarul Siegfried Mureșan, care va aduce în discuție perspectivele și interesele României în cadrul partidului.

Această întâlnire a liderilor PPE este esențială pentru a coordona pozițiile și strategiile înaintea Consiliului European informal. Discuțiile vor acoperi teme importante legate de politica europeană, strategia electorală și viitoarele decizii politice care vor influența direcția Uniunii Europene. Summitul va oferi ocazia liderilor PPE să își alinieze prioritățile și să pregătească un front comun pentru dezbaterile de la Consiliul European.

Următorii lideri și-au confirmat participarea:

-Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

-Șefii de stat și de Guvern: Nikos Christodoulides (Cipru), Luc Frieden (Luxemburg), Taoiseach Simon Harris (Irlanda), Ulf Kristersson (Suedia), Kyriakos Mitsotakis (Grecia), Luís Montenegro (Portugalia), Karl Nehammer (Austria), Petteri Orpo (Finlanda), Andrej Plenković (Croația), Evika Siliņa (Letonia) și Donald Tusk (Polonia).

-Viceprim-miniștrii Marian Jurečka (Cehia), Antonio Tajani (Italia), Karien van Gennip (Țările de Jos), Vincent Van Peteghem (Belgia) și ministrul Gabrielius Landsbergis (Lituania).

-Liderii opoziției/partidelor  Boiko Borisov (Bulgaria), François-Xavier Bellamy (Franța), Bernard Grech (Malta), Annita Demetriou (Cipru), Janez Janša (Slovenia), Friedrich Merz (Germania), Alberto Núñez Feijóo (Spania) și Urmas Reinsalu (Estonia).

-Membri ai Președinției PPE: Esther de Lange, Mariya Gabriel, Esteban González Pons, Johannes Hahn, Andrzej Witold Halicki, Siegfried Mureșan și Dubravka Šuica.

-Președintele Grupului PPE din CoR, Olgierd Geblewicz.