Se va elucida cazul? „Sindromul Havana”, afecțiunea misterioasă care loveşte diplomaţii (VIDEO)

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a angajat să facă „lumină deplină asupra sindromului Havana”, acea afecțiune misterioasă care îi loveşte pe diplomaţii americani din toată lumea.

Acest sindrom a fost comparat uneori cu „atacurile acustice” imputate de unii Rusiei, potrivit AFP. Blinken a anunţat nominalizarea a doi diplomaţi experimentaţi în acest dosar: Jonathan Moore, însărcinat cu coordonarea răspunsului Departamentului de Stat, şi Margaret Uyehara, care va trebui să se asigure că orice persoană care semnalează simptome primeşte îngrijirea medicală adecvată.

Aceste „incidente de sănătate anormale”, cum sunt numite în jargon administrativ, şi-au făcut apariţia pentru prima dată în Cuba în 2016, unde diplomaţi americani, după ce au auzit sunete foarte intense, au început să se plângă de migrene puternice, ameţeli sau greaţă. Au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale. De atunci au fost semnalate succesiv cazuri în China, Germania, Australia, Rusia, Austria şi chiar la Washington. Departamentul de Stat refuză să furnizeze o estimare a numărului de persoane afectate. „A fost evocat numărul de 200 de cazuri” confirmate sau prezumate, a declarat recent pentru AFP o sursă apropiată de dosar.

De la început, autorităţile americane au oscilat, unii responsabili minimalizând simptomele atribuite uneori stresului, alţii evocând în privat atacuri cu unde radio şi suspectând ţări precum Rusia. Această teză este însă contestată de unii oameni de ştiinţă, care consideră improbabilă o cauză comună pentru toate cazurile semnalate.

Se recrutează cele mai bune creiere

Unii dintre aceşti diplomaţi s-au plâns în public, în trecut, că nu sunt luaţi suficient în serios. Antony Blinken a făcut apel vineri către fiecare diplomat care prezintă astfel de simptome să se manifeste fără teama de a fi „stigmatizat” sau de a suferi „repercusiuni negative”. „Noi toţi, în cadrul guvernului american şi în special la Departamentul de Stat, suntem absolut hotărâţi să facem lumină deplină asupra cauzelor şi autorilor acestor incidente, să avem grijă de persoanele afectate şi să ne protejăm colegii„, a spus el. „Ne bazăm pe toate capacităţile serviciilor noastre de informaţii. Recrutăm cele mai bune creiere ştiinţifice, în cadrul administraţiei dar şi în afară”, a dat asigurări Blinken.

El a precizat că presupusele victime sunt preluate de luna trecută de spitalul universitar Johns Hopkins, o unitate medicală reputată din Baltimore, în apropiere de Washington. Diplomaţii sunt supuşi acum unor examinări neurologice, auditive şi oftalmologice aprofundate înainte de a pleca în post în străinătate, „pentru a avea o bază de comparaţie dacă ei semnalează ulterior un incident de sănătate anormal„, a mai explicat secretarul de stat american, potrivit agerpres.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...