Sebastian Burduja: Proiectul laserului de la Măgurele avansează

Publicat: 09 sept. 2022, 15:31, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Sebastian Burduja: Proiectul laserului de la Măgurele avansează
Sebastian Burduja_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat vineri că proiectul laserului de la Măgurele avansează, iar această infrastructură este deschisă cercetătorilor consorţiului ELI-ERIC.

„Proiectul Laserului de la Măgurele avansează. Este important că pentru prima dată în mandatul meu, dar prin meritul echipei de la Măgurele s-a deschis infrastructura de cercetare către cercetători membri ai ERIC. România nu se regăseşte în Consorţiul european de la ERIC. (…) Iată că astăzi un prim pas mare făcut de România este că a deschis această infrastructură acestor cercetători. Este un proiect complicat care include trei componente. Proiectul este al laserului de mare putere, prima componentă şi ea este finalizată. De fapt, sunt două lasere de câte zece petawaţi fiecare, mai mari decât orice alt laser din lumea asta de două-trei ori. (…) Mai avem două componente de făcut – un accelerator şi sursa Gama. Ele au anumite întârzieri şi lucrăm la recuperarea lor şi la găsirea unor soluţii noi pentru a finaliza şi acele componente ale laserului de la Măgurele”, a afirmat Burduja, în conferinţa de bilanţ a activităţii instituţiei pe ultimele patru luni.

Ministrul a spus că a fost finalizată şi va fi promovată săptămâna viitoare legea care interzice folosirea unui antivirus rusesc în instituţiile publice româneşti.

„Am finalizat şi vom promova săptămâna viitoare, după un lung proces de avizare ministerială, avizare la nivelul CSAT, legea care interzice antivirusul rusesc în instituţiile publice. (…) Venim în sprijinul ministerelor de linie. De exemplu, la Ministerul Afacerilor Interne lucrăm intens pentru a digitaliza cazierul judiciar. La nivelul Ministerului Educaţiei la implementarea soluţiilor pentru digitalizarea parcursului academic – catalogul online şi derularea evaluărilor la concursurile naţionale pe platforme online. Nu în ultimul rând, Ministerul Agriculturii privitor la digitalizarea liceelor agricole”, a susţinut demnitarul.

Potrivit acestuia, la nivel de infrastructuri de cercetare România a recuperat o parte din distanţa care o separă de Europa de Vest.

El a amintit că în primele săptămâni de mandat a oprit cooperarea cu Federaţia Rusă, respectiv a suspendat implicarea României în centrul de cercetare de la Dubna. În opinia sa, România are nevoie de o strategie naţională în domeniul inteligenţei artificiale. „Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o asemenea strategie”, a afirmat ministrul.

El a menţionat că se lucrează la metodologia de evaluare a infrastructurilor de cercetare.

„Lucrăm la o nouă metodologie de evaluare a infrastructurilor de cercetare care să fie cu adevărat strategică, pentru că această listă a infrastructurilor naţionale strategice s-a extins treptat, nimeni nu le-a mai scos pe cele care nu îşi mai regăsesc relevanţa şi statul român a continuat să le finanţeze, din păcate”, a mai arătat Sebastian Burduja.