Secetă pe suprafeţe extinse din Moldova, nordul Munteniei şi centrul Dobrogei

Vești îngrijorătoare de la meteorologi pentru fermieri. Seceta pedologică moderată şi puternică se semnalează, în perioada 5 – 11 februarie, pe suprafeţe extinse din Moldova, izolat nordul şi nord-estul Munteniei şi centrul Dobrogei, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, la culturile de câmp se va menţine starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. Spre finalul ultimelor zile ale intervalului vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative la culturile de toamnă din zonele sudice, datorită regimului termic din aer mai ridicat decât în mod normal.

Totodată, ca urmare a procesului de îngheţ/dezgheţ la sol se va putea înregistra fenomenul de „descălţare” al plantelor.

De asemenea, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala în continuare fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol, în funcţie de data semănatului. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă semănate în epoca optimă va fi medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv.

Cultura de rapiţă se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, iar în
semănăturile tardive, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va continua stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile.

Temperaturi mai ridicate

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4 şi 9 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 12 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va oscila între -8 şi 5 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură. Valorile cele mai scăzute sunt posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol.

În același timp, sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă.

Recomandările ANM pentru această perioadă vizează aplicarea de îngrăşăminte organo-minerale în vii şi livezi, dar şi administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole