Țările dezvoltate ar trebui să împartă vaccinurile cu toată lumea, nu să le stocheze. Declarația secretarului ONU

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a criticat „stocarea” excesivă de vaccinuri împotriva COVID-19 de către ţările dezvoltate şi le-a îndemnat să le împartă cu restul lumii, informează luni AFP.

Consider foarte îngrijorător acest sistem foarte injust de distribuire de vaccinuri în lume. Este în interesul tuturor să se asigure cât mai repede posibil şi în mod echitabil că toată lumea va fi vaccinată şi că vaccinurile sunt considerate un bun public mondial”, a subliniat Guterres într-un interviu difuzat duminică de postul canadian CBC, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că îndeamnă țările dezvoltate să distribuie o parte din vaccinurile cumpărate, subliniind că în numeroase cazuri acestea au cumpărat mai mult decât era necesar.

Potrivit lui Guterres, ieşirea din pandemie depinde de posibilitatea fiecăruia de a se vaccina cât mai repede posibil.

Cel mai rău ar fi ca unele ţări să aibă paşaport de vaccinare, iar altele nu. Ar fi devastator dacă asta ar însemna că oamenii ar avea posibilitatea de a se deplasa în lumea dezvoltată, dar nu în lumea în dezvoltare”, a avertizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole