Sectorul de morărit și panificație solicită subvenţii pentru tona de grâu procesată și depozitare

Sectorul de morărit și panificaţie, puternic afectat de majorările de prețuri la materia primă, energie, gaze și combustibili, solicită Ministerului Agriculturii o serie de măsuri de suținere, pornind de la aplicarea unui regim de impozitare similar celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii, până la subvenții pentru depozitare și tona de grâu procesată.

Ministrul Agriculturii a avut, joi, o întâlnire cu reprezentanţii Romalimenta – Federaţia Patronatelor din Industria Alimentară şi ai ROMPAN – Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.

Pentru sectorul de morărit și panificație, problemele au început din anul 2020 când, din cauza pandemiei SARS-COV2, a restricţiilor de circulaţie, a întreruperilor multor activităţi, în special HORECA, şi desfăşurarea activităţii şcolare online, producţia şi vânzările din sectorul de morărit-panificaţie au înregistrat scăderi însemnate.

Reprezentanţii patronatelor au făcut câteva propuneri menite să atenueze şocul acestor scumpiri şi să permită populaţiei accesul la produsele de panificaţie, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

„Subvenţia pentru tona de grâu procesată este una dintre măsurile pe termen scurt pe care vreau să le analizez împreună cu echipa din Minister. Pornind de la capacităţile de stocare a grâului de care dispunem în acest moment, la nivel de ţară, este deosebit de important ca în viitor producţia de grâu să fie mutată în depozite. România produce grâu, suntem recunoscuţi la nivelul întregii Uniuni Europene, noi trebuie să avem în vedere încurajarea procesării şi chiar direcţionarea acesteia către unităţile zootehnice. Să nu pierdem din vedere că industria de morărit şi panificaţie în ţara noastră este una performantă, este însă nevoie şi de echipamente moderne pentru că retehnologizarea fabricilor trebuie să fie făcută periodic”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

Patronatele au cerut aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse făinoase, constituit ca un program pilot pentru lucrătorii din sectorul agricol, pescuit şi industria alimentară. În prezent, există un proiect de lege depus în Parlament prin care să fie acordate facilităţi fiscale celor care angajează în acest domeniu, pe modelul celor aplicate în domeniul construcţiilor.

„Trebuie să avem grijă de locurile de muncă în agricultură şi industrie alimentară, să oferim salarii atractive lucrătorilor din acest sector, astfel încât să asigurăm venituri decente oamenilor, dar şi stabilitate sectorului. Există deja un proiect de lege depus în Parlament, la care am lucrat împreună cu colegii mei parlamentari, prin care ne dorim să oferim facilităţi fiscale celor care angajează în agricultură, industrie alimentară, silvicultură şi piscicultură, pe modelul celor aplicate în domeniul construcţiilor”, a precizat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a precizat că la nivelul aparatului guvernamental se are în vedere acordarea de credite garantate de către stat pentru subvenţionarea dobânzii pentru achiziţia de sisteme energetice (panouri solare, eoliene, turbine etc.), precum şi introducerea unui program pentru asigurarea independenţei energetice, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei.

Sectorul de morărit şi panificaţie este cel mai lovit dintre toate industriile alimentare din România, pentru că avem la ora actuală un preţ dublu la materia primă, pe lângă toate scumpirile la energie, gaze şi combustibili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole