Ședință de urgență a CMSU, după ce vremea a făcut ravagii. Meteorologii anunță furtuni și inundații

Publicat: 03 iun. 2024, 16:20, de Corina Oprea, în METEO , ? cititori
Ședință de urgență a CMSU, după ce vremea a făcut ravagii. Meteorologii anunță furtuni și inundații
sursa: freepik

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat luni, 3 iunie a.c., Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU), la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Vremea continuă să fie schimbătoare și, pe lângă temperaturile în prag de caniculă, sunt așteptate și furtuni și inundații.

Cod portocaliu și galben de furtuni și inundații

Această reuniune extraordinară a CMSU a fost organizată în contextul avertizărilor hidro-meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), care a emis un Cod Portocaliu de furtuni și un Cod Galben de inundații. De asemenea, au fost luate în considerare și avertizările hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Chiar dacă zilele acestea ne confruntăm cu temperaturi extrem de ridicate, chiar în prag de caniculă, se pare că nu scăpăm de ploi și fenomene extreme. 16 județe din țară sunt vizate de codul portocaliu care aduce intensificări ale vântului, vijelii, grindină, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

Este valabil și un cod galben care vizează fenomene precum scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile din mai multe județe.

„Am decis convocarea acestui Comitet ministerial pentru situații de urgență, întrucât ne aflăm într-o situație dificilă din punct de vedere meteorologic și vreau să ne asigurăm că luăm cele mai bune decizii. Fenomenele de instabilitate sub cod portocaliu acoperă 16 județe din țară și ne așteptăm la fenomene deosebite, în special intensificări ale vântului, vijelii, grindină, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

Precipitațiile vor depăși izolat 50/60 l pe metru pătrat. Sunt, de asemenea, și județe unde s-a emis cod galben care vizează fenomene de instabilitate cu averse torențiale și descărcări electrice, cu vijelii și grindină pe arii restrânse. Din punct de vedere hidrologic, specialiștii noștri au emis și un cod galben care vizează fenomene precum scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile din mai multe județe.

Având în vedere faptul că fenomenele se vor petrece și pe timpul nopții, recomandăm asigurarea permanenței în primării, pentru a putea acționa în funcție de evoluția situației. Totodată, recomandăm populației să respecte indicațiile autorităților și să evite activitățile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, într-un comunicat de presă.

Mai exact, codul galben este valabil în intervalul 03 iunie, ora 12:00 – 04 iunie, ora 03:00 și vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată. Vremea va fi instabilă, fenomen ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

De asemenea, specialiștii I.N.H.G.A au emis o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ COD GALBEN, valabil în intervalul 03 iunie, ora 15:00 – 04 iunie, ora 12:00, care va afecta anumite râuri din județele: Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș, Satu-Mare, Arad,  Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți. Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE. Bazinele hidrografice afectate sunt Someş, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu.

Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Cluj, Bihor, Alba, Arad, Hunedoara şi Timiş.