Ședință extraordinară de Guvern, joi. Ciucă forțează adoptarea OUG pentru Educație

Ședință extraordinară de Guvern, joi, în încercarea premierului Nicolae Ciucă de a detensiona situaţia din sistemul de învăţământ. Executivul iese la înaintare cu o Ordonanţă de Urgenţă care vizează salarizarea personalului, propuneri respinse de sindicaliștii din Educație, miercuri seara, însă.

Ședinţa de Guvern este programată la ora 12.00 și are un singur punct de pe ordinea de zi: aprobarea OUG cu privire la salariile din EdUcație.

”Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ. Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ.

Mai trebuie precizat că Sindicatele din Învățământ au refuzat, miercuri seara, ultima Ofertă a Guvernului României, ceea ce s-a întâmplat și cu alte propuneri avansate anterior de Executiv.

Actul normativ prevede o creștere de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic, 400 de lei brut pentru personalul nedidactic ca avans pentru viitoarea Lege a salarizării.

Legea salarizării va cuprinde un salariu pentru debutanți de aproximativ 4.000 de lei net salariu mediu pe tara, o creștere în 2024 de 40% si apoi etapizat 3 ani.

Oferta de majorare a salariilor cu 1.000 de lei brut din luna iunie ar însemna o creștere de 25% pentru debutanții din preuniversitar. Net ar fi vorba de un plus de 600 de lei/lună, potrivit Stiripesurse.

La câștigul salarial mediu brut de 7.313 lei, în prezent, un plus de 1.000 de lei ar însemna 14%. În preuniversitar, unde salariul mediu brut este de 6550 de lei, iar majorarea ar fi de 15%. În același timp, în mediul universitar, unde salariul mediu brut este de 7.400 de lei creșterea ar fi de 13,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...