Șefa Curții de Apel Cluj: Drogurile, o realitate pe care nu avem voie să o ignorăm!

Publicat: 04 mart. 2024, 07:22, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE
Șefa Curții de Apel Cluj: Drogurile, o realitate pe care nu avem voie să o ignorăm!

Dana Gârbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România și șefa Curții de Apel Cluj, a tras un semnal de alarmă privind creșterea exponențială a cazurilor legate de traficul și consumul de droguri în România.

Raportul de activitate al Curții de Apel Cluj pentru anul 2023, prezentat recent de Dana Gârbovan, dezvăluie o realitate îngrijorătoare: numărul dosarelor privind drogurile, nou înregistrate pe rolul acestei instanțe, s-a dublat în 2023 față de anul 2020, crescând de la 458 la 949 de dosare.

România s-a transformat dintr-o țară de tranzit într-una de consum

Creșterea numărului de dosare legate de droguri evidențiază o schimbare profundă în dinamica traficului de stupefiante, marcând transformarea României dintr-o simplă țară de tranzit într-un loc unde consumul de droguri a început să capete proporții îngrijorătoare.

“Ne-am asumat, la nivelul Guvernului, la nivelul Ministerului Justitiei, promovarea agendei anti-drog. Drogurile sunt o realitate pe care nu avem voie să o ignorăm”, a spus Dana Gârbovan.

Pe lângă această problemă acută, raportul evidențiază și un deficit acut de judecători, cu 48 de posturi vacante la sfârșitul anului 2023, o situație care agravează funcționarea sistemului judiciar și care pare să nu se amelioreze în viitorul apropiat.

Situația alarmantă privind creșterea cazurilor legate de droguri și deficitul de judecători necesită o atenție sporită și măsuri urgente pentru a combate eficient flagelul și pentru a asigura buna funcționare a sistemului judiciar, în beneficiul cetățenilor și al justiției din România, a mai spus Dana Gârbovan cu prilejul prezentării raportului.

În pofida acestor dificultăți, instanțele din raza Curții de Apel Cluj au reușit să rămână performante, gestionând un volum mare de dosare și înregistrând o operativitate în creștere față de anul anterior.

Pe lângă droguri, raportul evidențiază și o serie de proiecte majore de investiții, inclusiv reparații capitale la Palatul de Justiție din Cluj-Napoca. Investiția va asigura condiții mai bune pentru desfășurarea actului de justiție și care va contribui la îmbunătățirea infrastructurii judiciare din România.