Șefa ICR Londra demisă după spectacolul de 1 martie de la sediul institutului (video)

Publicat: 09 mart. 2023, 15:14, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Șefa ICR Londra demisă după spectacolul de 1 martie de la sediul institutului (video)

Ce nu a reușit risipa de bani publici, tolerată fără probleme un an de zile,  a reușit spectacolul de 1 martie de la sediul Institutului Cultural Român din Londra: actrița Catinca Maria Nistor (34 de ani), șefa ICR Londra, se află în fața demiterii, după cum a transmis președintele ICR.

Anunțul a fost salutat de liderii USR, care s-au grăbit să-și aroge meritele: „În sfârșit: la presiunea USR și a societății civile, președintele ICR a semnat revocarea Catincăi Nistor din funcția de director la ICR Londra. Trebuie să acționeze mai departe: să transparentizeze deciziile instituției, să revoce și celelalte numiri dezastruoase și apoi să își dea și el demisia: a ruinat o instituție. ICR poate avea un viitor mai bun, dacă va fi condus de către profesioniști”, a postat joi Iulian Bulai, deputat USR.

Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român (ICR), a trimis, miercuri, 8 martie, către Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe o cerere de revocare din funcție a șefei ICR Londra.

Despre actrița Catinca Maria Nistor, Libertatea a scris în noiembrie 2022 că a refuzat o locuință gratuită și a închiriat în aprilie un apartament pentru care statul român plătește lunar 6.500 de lire sterline.

Demitere pe ritm de karaoke

Ce nu a reușit risipa de bani publici pare să fi reușit scandalul creat de 1 martie, când ICR Londra a organizat o serată cu ocazia Mărțișorului.

A fost momentul în care șefa ICR Londra a ținut să iasă în evidență, chinuind „Mociriță cu trifoi” la nivel de karaoke.

„ICR în trecut era foarte activ şi pentru noi, pentru comunitate, contează foarte mult pentru că ICR e practic singurul instrument de promovare a imaginii României. În ultima perioadă, e din ce în ce mai rău, iar asta a culminat parcă cu tot ceea ce s-a întâmplat aseară și ceea ce sperăm noi să nu mai vedem niciodată”, a spus Cristian Stîncatu, reprezentant ONG români UK pentru Digi FM.

Controversele nu au ocolit-o pe Nistor nici înainte de a ajunge la ICR Londra: în 2020 a asigurat conducerea interimară a Teatrului Bulandra din București și a fost demisă după un an, în urma unui protest public al actorilor.

Noua conducere a instituției a dat-o în judecată sub acuzația că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite. În primă instanță, în septembrie 2021, Tribunalul București a decis să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor și a obligat-o să returneze teatrului aproape 7.000 de euro.

Decizia nu este definitivă, Nistor făcând recurs.