Șefa organizației de femei a PSD Giurgiu, reținută în dosarul clanului Butoane, exclusă din partid. Cine se mai află pe listă

Publicat: 28 oct. 2021, 19:55, de Narcis Popescu, în News , ? cititori
Șefa organizației de femei a PSD Giurgiu, reținută în dosarul clanului Butoane, exclusă din partid. Cine se mai află pe listă

Giurgiu este județul din sudul țării pe care nu puțini îl văd ca feuda unuia dintre cei mai influenți baroni PSD Niculae Bădălău, în perioada în care Liviu Dragnea conducea partidul. Printre persoanele reținute de procurorii DIICOT și Poliție se află și Crina Stoianovici, avocată și șefa organizației de femei PSD Giurgiu, a fost și ea ridicată de procurori. PSD a anunțat azi că îi retrage sprijinul politic.

Clanul Butoane – grupare infracțională ”de tradiție” în județ

Clanul Butoane reprezintă una dintre cele mai complexe rețele de crimă organizată din România cu legături strânse în zona politică. Banii obținuți din infracțiuni precum cămătăria și proxenetismul erau apoi albiți în urma câștigării unor licitații publice. Nu există aproape nicio infracțiune din Codul Penal pe care să nu o fi făcut membrii clanului Butoane. Există un dosar conform căruia, interlopii au sechestrat două fete virgine de 14 şi 15 ani, le-au drogat până la dependenţă, le-au violat, apoi le-au obligat să se prostitueze. Le vindeau pentru 50-70 lei, dar lor nu le dădeau bani, ci le plăteau cu droguri. Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex. După un proces de șapte ani, Curtea de Apel București a decis anul acesta ca procesul să fie reluat de la zero. Procurorii spun că, începând din 2017, clanul Butoane și a reluat infracțiunile de crimă organizată.

Avocata interlopilor, exclusă din PSD

Potrivit surselor locale cei mai mulți vizați de precheziții sunt membrii ai clanului ”Butoane”, condus de Octavian Grecu, în frunte cu soția sa Grecu Monica și fiii Florin, Viorel, Dan și  Sorin. Un alt interlop local implicat în dosar este și Dumitru Daniel, supranumit ”poetul”. Totuși, numele Crinei Stoianovici, membru de bază al PSD este cel care a surprins ca fiind parte în dosar. Aceasta este cunoscută drept o avocată de succes, cunoscută însă în urma mai multor procese în care a apărat interlopil locali. Membru de bază al PSD, Stanoevici este unul dintre oamenii de încredere ai lui Nicu Bădălău, potrivit surselor locale, iar în trecut aceasta a fost șefa organizației de femei PSD, fiind liderul grupului PSD din Consiliul Județean.

Florin Titu Mihăilă, un fost polițist și fost patron de autogară în Giurgiu este și el reținut de autorități, acesta fiind cunoscut ca apropiat al lui Robert Negoiță, după ce mai multe contracte primite de firma sa de la ADP Sector 3 București au ajuns în atenția organelor judiciare, iar firma primarului de la 3 este în present cercetată pentru evaziune fiscal. Surse locale spun că acesta deține Compexul Red House, prin firma Gitour SA, administrată de un om al străzii. Totodată, deși în acte nu apare, oficial, (administrator fiind mama concubinei sale), acesta deține firma Hand Made Construct – care  in octombrie anul trecut a cerut, prin Tribunalul Giurgiu, deschiderea procedurii de insolvență. 14 firme și 5 instituții bancare figurează drept creditori – firmă ”abonată” și ea la lucrari executate cu bani din bugetul public. Iulian Brezae, un alt nume popular în Giurgiu, apare pe lista celor reținuți de polițiști. Acesta este patron al mai multor firme locale; cunoscut apropiat al clanului Butoane; prieten cu alt interlop, Gypsy Gypsanu, condamnat pentru uciderea baschetbalistului American Chauncey Hardy, la Giurgiu, in 2011. Pe lista celor reținuți se află și Ștefan Duduianu, fiul lui Cristofor Duduianu, fratele fosului lider al clanului Emi Pian. Clanul Duduianu este considerat printre cele mai violente din București. Membrii grupării de crimă organizată nu ezită să-și expună în mod public opulența, pe rețelele de socializare: vile luxoase, mașini scumpe sau petreceri fastuoase.

Banii din infracțiuni, folosiți în contracte cu statul câștigate la licitații

Anchetatorii au arătat că banii din infracțiuni erau albiți prin lucrări de construcții obținute în urma câștigării unor licitații cu statul, multe prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Acuzațiile procurorilor sunt următoarele:

* realizarea de lucrări de construcţii (asfaltări, drumuri şi poduri etc), la standarde necorespunzătoare, folosind în acest scop persoane juridice controlate de către aceştia, prin subcontractarea de lucrări de execuţie de la diverse unităţi administrativ teritoriale prin proiecte cu finanţare prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), câştigate direct de aceştia sau de asociaţi ai acestora, finanţarea acestora realizându-se cu sume de bani provenite din infracţiuni care erau reintroduse în circuitul financiar licit, iar profiturile astfel obţinute fiind însuşite în scopuri personale, delapidând în acest demers societăţile comerciale tampon folosite.

* săvârşirea unor infracţiuni de proxenetism, fiind identificate mai multe situaţii şi referiri la persoane de sex feminin aflate în diverse ţări din vestul Europei care se prostituează în beneficiul direct al membrilor grupării, dar şi situaţii în care membrii grupării înlesnesc practicarea prostitutiţiei pe teritoriul României, prin identificarea de persoane interesate să beneficieze de servicii sexuale plătite.

* obţinerea unor servicii, avantaje sau alte beneficii necuvenite în diferite demersuri întreprinse în relaţia cu instituţii publice din municipiul Giurgiu, prin folosirea influenţei de care se bucură la nivel local liderul grupării, dar şi de membrii care sprijină gruparea.

* disimularea deţinerii dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile obţinute prin mijloace ilicite, prin înscrierea acestora în acte cu sprijinul unor interpuşi şi efectuarea unor transferuri de proprietate fictive în vederea ascunderii originii reale ale acestora precum şi pentru evitarea aplicării unor măsuri de confiscare asupra acestora, prin comiterea de infracţiuni de fals.

* deţinerea şi portul cu diferite ocazii, fără drept, a mai multor arme letale cu glonţ de către lider, dar şi de eşalonul de comandă al grupării de criminalitate organizată şi persoanele de încredere, în scopul intimidării membrilor altor grupări infracţionale sau altor persoane faţă de care aveau diverse interese.

* pregătirea săvârşirii unor infracţiuni de înşelăciune constând în utilizarea unor mijloace şi metode de trişare la jocurile ilegale de noroc organizate în diferite oraşe ale ţării la care participă membrii grupării.

* asocierea în vederea realizării infracţiunii de contrabandă cu ţigarete din Bulgaria, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul României, atât direct cât şi prin interpuşi.

* asocierea în vederea realizării infracţiunii de contrabandă cu monede din aur din Turcia, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul României, atât direct, cât şi prin interpuşi.