Șeful diplomației europene avertizează asupra riscului unei recesiuni globale

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a avertizat luni asupra „riscului unei recesiuni globale”, din caza cursei de creştere a dobânzilor lansate de Rezerva Federală a SUA, în cadrul unei intervenţii în faţa ambasadorilor UE, relatează AFP.

„Toată lumea trebuie să urmeze majorările de dobânzi decise de Fed, altfel monedele ar fi devalorizate” în faţa dolarului, a explicat el.

„Toată lumea aleargă să crească dobânzile, iar asta ne va duce la o recesiune globală”, a mai tras el atenţia.

„Toată lumea urmează Fed şi aplică aceeaşi politică monetară, pentru că nu există alt mijloc, altfel capitalurile vor fugi”, a explicat Borrell.

Comitetul de Politică Monetară, organul de decizie al Fed, a adoptat trei creşteri ale dobânzii începând din martie şi a avertizat că, pentru a face faţă unei inflaţii tot mai puternice, va fi necesară o nouă majorare.

Rusia și China au devenit probleme de securitate

Borrell se exprimă rar pe teme economice, însă intervenţia sa în faţa ambasadorilor UE a urmărit să analizeze noua situaţie creată de faptul că Rusia şi China au devenit surse de probleme economice şi de securitate pentru UE.

„Rusia şi China nu mai contribuie la dezvoltarea noastră economică: acest lucru presupune o restructurare puternică a economiei noastre, deoarece accesul Chinei va deveni tot mai greu şi nu vom mai avea gaz rusesc ieftin”, a subliniat el.

„Ajustarea va fi dificilă şi va crea probleme politice”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

„Pe de o parte, ne-am delegat securitatea Statelor Unite. Însă cine ştie ce se va întâmpla peste doi ani? Sau chiar în noiembrie?”, a subliniat el cu referire la viitoarele scrutine electorale din SUA.

„Trebuie să ne asumăm noi înşine mai multe responsabilităţi, trebuie să ne asumăm o mai mare parte a responsabilităţii noastre în materie de securitate”, a spus Borrell.

„Însă mai avem multe de făcut pentru a fi o singură putere care acţionează în numele Uniunii în ansamblul său”, a atras el atenţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...