Șeful diplomației Uniunii Europene: Cerem Rusiei să își revizuiască decizia de a numi SUA și Cehia „state neprietenoase”

Publicat: 16 mai 2021, 18:00, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Șeful diplomației Uniunii Europene: Cerem Rusiei să își revizuiască decizia de a numi SUA și Cehia „state neprietenoase”

Decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state ”neprietenoase” nu este justificată în opinia şefului diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, relatează dpa.

În declaraţii făcute sâmbătă seara la Bruxelles, Borrell a declarat că UE deplânge acuzaţiile Moscovei privind ”acţiuni neprietenoase” comise împotriva Rusiei.

„Cerem Rusiei să-şi revizuiască decizia pentru a evita o nouă deteriorare a relaţiei noastre care este deja tensionată. UE va continua să îşi coordoneze poziţia cu partenerii săi”, a spus responsabilul UE.

„Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Republica Cehă, membră a UE, şi cu SUA şi cerem Rusiei să respecte pe deplin Convenţia de la Viena”, a adăugat Borrell.

Guvernul rus a aprobat vineri aşa-numita lista „cu ţări neprietenoase”, în care au fost incluse doar SUA şi Cehia, conform unui ordin executiv publicat de portalul oficial rusesc de informaţii juridice, într-o perioadă de tensiuni persistente între Moscova şi statele occidentale, notează TASS, Reuters şi AFP.

„Se aprobă lista ataşată cu state străine care comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse, a cetăţenilor Federaţiei Ruse sau a persoanelor juridice ruse”, se spune în document.

Lista include doar două ţări – Statele Unite şi Republica Cehă – faţă de care se vor aplica măsuri în conformitate cu decretul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, din 23 aprilie, potrivit TASS.