Șeful NATO anunță „marea iarnă” în Europa

Europa trebuie să-şi diversifice furnizorii de energie, a declarat duminică şeful NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce Marea Britanie a avertizat că este ”foarte probabil” ca Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale de pe continent, să dorească să invadeze Ucraina, potrivit Reuters.

Rusia a desfăşurat aproximativ 120.000 de soldaţi în apropierea vecinei sale Ucraina şi a cerut alianţei de apărare vestice să retragă trupele şi armele din Europa de Est şi să împiedice Ucraina, un fost stat sovietic, să se alăture vreodată NATO. Oficialii americani au declarat sâmbătă că desfăşurarea militară a Rusiei a fost extinsă pentru a include provizii precum rezerve de sânge pentru a trata victimele unui conflict.

De peste graniţă, în Ucraina, localnicii s-au antrenat ca rezervişti ai armatei. Moscova neagă orice plan de invadare, dar a declarat duminică că va cere NATO să clarifice dacă intenţionează să pună în aplicare angajamentele cheie în materie de securitate, după ce mai devreme a spus că răspunsul alianţei la cererile sale nu a mers suficient de departe. ”Dacă nu intenţionează să facă acest lucru, atunci ar trebui să explice de ce. Aceasta va fi o întrebare cheie în determinarea propunerilor noastre viitoare”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la televiziunea de stat.

Statele Unite, care au ameninţat Rusia cu noi sancţiuni majore dacă invadează Ucraina, au spus că aşteaptă răspunsuri de la Moscova. NATO nu se va retrage din Europa de Est şi nu va opri Ucraina dacă vrea să intre în NATO, dar alianţa este pregătită să discute subiecte precum controlul armelor şi măsurile de consolidare a încrederii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...