Șeful noului Complex Energetic Valea Jiului are 28 de ani și este absolvent al unei școli finanțată de comuniștii chinezi

Publicat: 17 oct. 2023, 17:30, de Cristian Matache, în News , ? cititori
Șeful noului Complex Energetic Valea Jiului are 28 de ani și este absolvent al unei școli finanțată de comuniștii chinezi

Andrei Nicolae Popa, consilierul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a fost numit președintele Consiliului de Administrației al proaspătului Complex Energetic Valea Jiului.

Compania care va prelua activele funcționale ale muribundului Complex Energetic Hunedoara, și anume Complexul Energetic Valea Jiului, are un președinte de Consiliu de Administrație fără studii în zona energetică.

Andrei Nicolae Popa are 28 de ani și a venit la conducerea noi companii din postura de consilier al ministrului Sebastian Burduja.

Conform CV-ului său, el e specializat în zona dreptului, dar și cu un master la Academia Națională de Informații din București. Popa a urmat și cursurile Universității chineze de Științe Politice și de Drept, cu o bursă la Școala de vară Confucius. Această universitate este finanțată de Partidul Comunist Chinez.

Popa a mai lucrat, în calitate de consultant, la NNDKP, a mai fost intern la ambasada României din Cehia și la Guvern. A fost, de asemenea, membru în boardul Agenției Spațiale Române, consilier parlamentar, partener Quarter Consulting.

Alături de Popa, în CA au mai fost aleși Radu Nicolae Chiurtu și Aura Gabriela Dumitru, tot cu mandat de cinci luni. Dumitru a venit direct din ministerul Energiei, Chiurtu a venit din funcția de membru al Consiliului de Administrație de la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), anterior fiind director în ministerul Energiei, dat afară de premierul Ciucă pentru că greșise textul Ordonanței de Urgență a Guvernului cu privire la facturile la energie, intrată așa în vigoare.

Complexul Energetic Valea Jiului va prelua activitățile de extracție de huilă și generare de electricitate din exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni, Vulcan și Sucursala Electrocentrale Paroșeni. Huila nu mai are viață decât câțiva ani, însă obligațiile asumate de România la Bruxelles prevăd închiderea treptată a exploatării în cadrul planurilor de decarbonare a economiei europene.