Șeful Protecției Consumatorilor făcut KO de Ciolacu

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a primit ieri o lovitură neașteptată de la liderul PSD Marcel Ciolacu.

Horia Constantinescu băgat în corzi de FIHR

Pe data de 21 septembrie 2022 s-a publicat în Monitorul Oficial un ordin al președintelului ANPC prin care se stabileşte modalităţile de aducere la cunoştinţa consumatorilor a informaţiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare, pentru consumul pe loc sau la domiciliu, de către unităţile de restauraţie colectivă. 

Practic, ordinul care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023, defineşte clar fiecare termen în parte, din acest domeniu, şi specifică faptul că devine obligatorie indicarea informaţiilor privind tipul şi cantitatea ingredientelor care depăşesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unităţile de alimentaţie publică. 

Conform acestui act normativ, trebuie afişate informaţii privind declaraţia nutriţională şi a aditivilor utilizaţi astfel încât acestea să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere sau, în cazul comercializării la distanţă, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii. 

Numai că avest ordin a general un scandal fără precedent în industria HORECA și nu numai. Mai mult, ieri, președintele ANPC a fost băgat în corzi la dezbatarea online a acestui ordin de către cei de la Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Efectiv, el n-a știut ce să răspundă la observațiile și întrebările punctuale ale FIHR privind modul de aplicarea acestui ordin (vezi observațiile FIHR).

Culmea dezbaterii de ieri a fost că Horia Constantinescu n-a putut da un răspuns nici măcar la întrebarea: În cazul unui control ANPC cum se verifică dacă valorile din declarație sunt corecte? Practic, președintele ANPC a încercat să justifice aplicarea acestui ordin, dar a sfârșit prin bâlbâieli și aberații care mai de care mai halucinante.

Ultimatumul lui Ciolacu pentru Horia Constantinescu

Într-un final, dezbaterea de ieri a fost un fiasco total, iar cei din industria HORECA au reclamat premierului Nicolae Ciucă și liderului PSD Marcel Ciolacu că Horia Constantinescu vrea, prin acest ordin, să distrugă acest sector economic.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a reacționat imediat, transmițându-i președintelului ANPC să amâne până la 31 martie 2023 aplicarea acestui ordin, timp în care trebuie să se pună de acord cu mediul de afaceri.

Dacă nu reușește are o singură variantă: să se întoarcă la postul de la Constanța, adică l-a cei care l-au flituit în urmă cu ceva timp (Horia Constantinescu flituit de primarii de pe Litoral)

Observații FIHR

10 COMENTARII

  1. Cine a scris asemenea gunoi de articol ar trebui sa se intoarca la liceu. Pe langa faptul ca e scris prost cu niste expresii de te doare mintea, mai are si o gramada de greseli gramaticale. Toti tampitii agramați scriu articole mai nou…

  2. Căcatul asta, nu a lut un examen, nici când candida singur pe post și era de la partidul are organiza concursul. Cu o facultate ambigua și cu o reputație de fabrica de diplome cu un tata ce este demn de torționarii comuniști… Un zero barat care ca și alți nimeni este pe funcții cu rang de ministru și cu pregătire și aptitudini de contopist

  3. Horia Constantinescu ar trebui sa ezplice in primul rand nemultumirile angajatilor ANPC,de ce a plagiat recomandarea europeana doar partial si nu a transmis si ultima propozitie care recomanda ca poate fi facuta si verbal informarea consumatorilor?Apoi,poate ne spune cum l-a facut mamica lui om mare daca, il punea sa citeasca lipideele,glucidele si proteinele produselor preparate dar nu a reusit sa devina nutritionist??

  4. Horia Constantinescu ar trebui sa explice in primul rand nemultumirile angajatilor ANPC,de ce a plagiat recomandarea europeana doar partial si nu a transmis si ultima propozitie care recomanda ca poate fi facuta si verbal informarea consumatorilor?Apoi,poate ne spune cum l-a facut mamica lui om mare daca, il punea sa citeasca lipideele,glucidele si proteinele produselor preparate dar nu a reusit sa devina nutritionist??

  5. Această scursura de om Hoția Constantinescu, nu caută decât să își facă publicitate călcând pe cadavre, caută să genereze cat mai multe posibilități de a amenda pe cei ce lucrează în acest sector, să îi umilească. Nicăieri în lume nu se fac descinderi in sectorul privat decât în caz de reclamație din partea consumatorilor și asta se ia în seamă doar când deții un bon fiscal.

  6. Voi când ați fost la Greci și ați cerut scoici vi sa comunicat ce conține? Sau când ați cerut la Oktoberfest in Germania scria ce conține carnatul ăla?…sau la Italieni…ce conține foccacia? … oamenii fac comerț că să aducă bani in țara lor și sunt lăsați, ba chiar ajutați..nu ca la noi ..stat polițienesc…. ați văzut anul acesta litoralul? ..va plăcut?… așa o să fie tot sectorul Horeca… sterp.. că așa vă place.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...