Șeful Statului Major al SUA: „Nimic nu indica faptul că armata şi guvernul afgan s-ar prăbuşi în 11 zile”

„Nimic nu indica faptul că armata şi guvernul afgan s-ar prăbuşi în 11 zile”, a declarat miercuri şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, în răspuns la criticile privind erorile de evaluare ale serviciilor de informaţii americane privind capacitatea autorităţilor afgane de a rezista în faţa ofensivei talibanilor, relatează AFP și Agerpres.

”Nici eu, nici altcineva nu am văzut ceva care să indice o prăbuşire a acestei armate şi a acestui guvern în 11 zile”, a afirmat generalul Mark Milley, în cadrul unei conferinţe de presă.

Forţele de securitate afgane aveau ”pregătirea, dimensiunea şi capacitatea de a-şi apăra ţara şi era o chestiune de voinţă şi de gestionare” a situaţiei, a subliniat el. ”Şi nici eu, nici altcineva nu anticipam prăbuşirea unei armate de această dimensiune în 11 zile”, a reafirmat generalul american.

Rapoartele serviciilor de informaţii au indicat posibilitatea unei ”preluări a puterii de către talibani după o prăbuşire rapidă a forţelor de securitate şi a guvernului afgan (…) Dar durata acestui colaps rapid a fost, în general, estimată la săptămâni, luni şi chiar ani după plecarea noastră”, a explicat Mark Milley.

Totodată, generalul american a afirmat că talibanii permit cetăţenilor americani să ajungă pe aeroportul din Kabul pentru a părăsi Afganistanul.

„Talibanii facilitează trecerea în siguranţă către aeroport a cetăţenilor americani, fiind vorba de deţinătorii unui paşaport american”, a precizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...