Șeful Statului Major al SUA: „Nimic nu indica faptul că armata şi guvernul afgan s-ar prăbuşi în 11 zile”

„Nimic nu indica faptul că armata şi guvernul afgan s-ar prăbuşi în 11 zile”, a declarat miercuri şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, în răspuns la criticile privind erorile de evaluare ale serviciilor de informaţii americane privind capacitatea autorităţilor afgane de a rezista în faţa ofensivei talibanilor, relatează AFP și Agerpres.

”Nici eu, nici altcineva nu am văzut ceva care să indice o prăbuşire a acestei armate şi a acestui guvern în 11 zile”, a afirmat generalul Mark Milley, în cadrul unei conferinţe de presă.

Forţele de securitate afgane aveau ”pregătirea, dimensiunea şi capacitatea de a-şi apăra ţara şi era o chestiune de voinţă şi de gestionare” a situaţiei, a subliniat el. ”Şi nici eu, nici altcineva nu anticipam prăbuşirea unei armate de această dimensiune în 11 zile”, a reafirmat generalul american.

Rapoartele serviciilor de informaţii au indicat posibilitatea unei ”preluări a puterii de către talibani după o prăbuşire rapidă a forţelor de securitate şi a guvernului afgan (…) Dar durata acestui colaps rapid a fost, în general, estimată la săptămâni, luni şi chiar ani după plecarea noastră”, a explicat Mark Milley.

Totodată, generalul american a afirmat că talibanii permit cetăţenilor americani să ajungă pe aeroportul din Kabul pentru a părăsi Afganistanul.

„Talibanii facilitează trecerea în siguranţă către aeroport a cetăţenilor americani, fiind vorba de deţinătorii unui paşaport american”, a precizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...