Semnal de alarmă: Copiii României, sub imperiul obezității?

Publicat: 26 feb. 2021, 07:00, de Eliza Popa, în Sănătate , ? cititori
Semnal de alarmă: Copiii României, sub imperiul obezității?

Federația Mondială a Obezității trage un semnal de alarmă: e nevoie de măsuri drastice de prevenție și tratare pentru ca numărul celor care suferă de obezitate să scadă.

Peste 25 la sută dintre copiii români cu vârste între 5 şi 10 ani suferă de obezitate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. An de an procentul crește, iar pandemia nu a făcut decât să agraveze situația, conform specialiștior.

Tot Federația Mondială a Obezității estimează că, în 2030, în România vor exista jumătate de milion de copii care vor avea probleme cu greutatea. Situația s-ar putea schimba, trebuie doar ca cei mici să respecte niște reguli simple.

O alimentație necorespunzătoare

Specialiștii UNICEF subliniază că, în jurul vârstei de șase luni, când regimul alimentar al copiilor începe să fie diversificat cu alte alimente solide și lichide, prea mulți dintre aceștia primesc o alimentație necorespunzătoare.

Nu numai în România, ci și la La nivel mondial, aproape 45% dintre copiii cu vârste între șase luni și doi ani nu primesc deloc fructe sau legume. Aproape 60% nu mănâncă deloc ouă, produse lactate, pește sau carne.

Pe măsură ce copiii cresc, expunerea lor la alimente nesănătoase ia proporții alarmante, în mare parte din cauza marketingului și reclamei incorecte, abundenței de alimente ultra-procesate în orașe, dar și în mediul rural, precum și a accesului sporit la fast food și băuturi cu conținut mare de zahăr, potrivit cercetărilor UNICEF.

Soluții contra obezității

Ce e de făcut? Teretic ar fi de făcut niște pași simpli, practic însă…Mai mult sport, desigur, reprezintă, potrivit secaliștilor în nutriție, primul pas.

Mai apoi sunt necesare măsuri cum sunt îmbunătățirea educației alimentare, cu scopul de a reduce cererea de alimente nesănătoase.

Se mai cer și măsuri pentru a determina industria alimentară să facă ceea ce este bine pentru copii, stimulând producția și comercializarea unor produse alimentare sănătoase, ușor de preparat și cu prețuri accesibile. 

De asemenea, este importantă dezvoltarea unor medii alimentare sănătoase pentru copii și adolescenți, prin aplicarea unor metode verificate, cum sunt etichetarea cu informații exacte și ușor de înțeles sau măsuri de control mai strict asupra comercializării alimentelor nesănătoase.

Nu în ultimul rând, UNICEF invocă și mobilizarea sistemelor de sprijin – sănătate, apă și igienă, educație și protecție socială – pentru ca toți copiii să beneficieze de efectele unei alimentații adecvate.