Semnal favorabil pentru economia României: investitorii reacționează la măsurile de reducere a deficitului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/04/NAZARE-scaled.jpg)
România primește un vot de încredere de pe piețele internaționale. Dobânzile la care statul se împrumută au început să scadă, semn că investitorii reacționează pozitiv la măsurile de consolidare bugetară anunțate de autorități, susține ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Într-un mesaj transmis pe Facebook, oficialul afirmă că „au apărut vești bune” din exterior, iar direcția de responsabilitate bugetară este validată la nivel internațional.
„Perioada următoare este critică”
Potrivit ministrului, aceste prime semnale externe sunt: dobânzile la care România se împrumută au scăzut vizibil, semn că investitorii recâștigă încrederea în capacitatea statului de a-și gestiona datoria, riscul de retrogradare a ratingului de țară se diminuează, ceea ce înseamnă protejarea tuturor împrumuturilor publice și private – de la banii necesari pentru salarii și pensii, până la creditele românilor.
„Știm că nu este o perioadă uşoară şi că efortul principal trebuie canalizat, în continuare, spre identificarea justei măsuri între cheltuieli, eficiența statului, atragerea de investiții şi de venituri la buget. De aceea, perioada următoare este critică. Înaintăm mâine cu procedura parlamentară pentru asumarea răspunderii primului pachet de măsuri şi continuăm în linie dreaptă, marți, cu reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN).
Însă reformele reale, în 2025, nu mai pot aştepta. Am toată încrederea că, prin seriozitate şi responsabilitate, vom reuşi să redăm încrederea nu doar a piețelor externe, ci şi a românilor în România”, mai spune ministrul de Finanțe.
Guvernul a aprobat Legea Austerităţii
Guvernul a aprobat vineri proiectul Legii Austerității, inițiind astfel procedura de asumare a răspunderii în fața Camerei Deputaților și a Senatului. Măsurile incluse vizează atât reducerea cheltuielilor, cât și creșterea veniturilor statului, cu scopul de a stabiliza finanțele publice.
Executivul urmărește reducerea deficitului bugetar și recâștigarea încrederii investitorilor, evitând în același timp suspendarea fondurilor europene. Pachetul include măsuri pentru creșterea veniturilor, estimate la 9,5 miliarde lei în 2025 și 35 miliarde lei în 2026. Pe partea de cheltuieli, guvernul estimează reduceri de 1,25 miliarde lei anul viitor și peste 57 miliarde lei în 2026.
Printre măsurile cu cel mai mare impact social, amintim creșterea TVA în două praguri, de la 9% la 11% și de la 19% la 21%. De asemenea, mai multe categorii sociale nu vor mai fi scutite de plata CASS. Va scădea numărul de burse acordate elevilor, dar și valoarea sporurilor angajaților din sectorul public.
Potrivit comunicatului oficial, aceste măsuri ar permite României să acceseze fondurile din Cererea de Plată numărul 4 din PNRR. Valoarea totală a acesteia este de 2,68 miliarde de euro.