Semne clare că OMV Petrom va continua investițiile în Marea Neagră românească

Publicat: 02 feb. 2023, 09:23, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Semne clare că OMV Petrom va continua investițiile în Marea Neagră românească

OMV Petrom va continua să investească în perimetrul Neptun Deep din apele adânci ale Mării Negre românești. Anunțul oficial va fi făcut la jumătatea anului.

OMV Petrom se ferește încă să anunțe dacă va continua să investească în perimetrul Neptun Deep din apele adânci ale Mării Negre românești însă în ultimul raport financiar, prezentat joi dimineață, sunt câteva semne clare că investiția merge mai departe.

De exemplu, în raport se scrie că ”valoarea investițiilor este estimată să crească la circa 6 miliarde de lei, cu aproximativ 70%, cu investiții mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse și zero, precum și reviziei planificate a rafinăriei Petrobrazi. Investițiile necesită un mediu de reglementare și fiscal previzibil și stabil (2022: 3,6 miliarde de lei)”.

De asemenea, raportul vorbește de investiții în explorare și producție de 2,9 miliarde de lei, incluzând și Neptun Deep. În 2022, valoarea investițiilor în acest sector a fost de 2,6 miliarde de lei.

Totodată, raportul accentuează faptul că rezervele dovedite și probabile de țiței și gaze naturale au crescut la 741 milioane bep (comparativ cu 2021, când erau consemnate rezerve de 680 milioane bep), în principal datorită progresului proiectului Neptun Deep, ”ca urmare a înaintării declarației de descoperire comercială către Agenția Națională de Resurse Minerale, parțial contrabalasat de revizuirea în scădere a rezervelor estimate din zăcămintele existente”.

OMV Petrom mai deține concesiuni în perimetrul bulgăresc al Mării Negre și în cel georgian. Planurile pentru Han Asparuh din Bulgaria prevede forarea unei sonde de explorare în 2023-2024. Pentru Perimestrul II de Explorare Offshore din Georgia achiziția de date seismice rămâne în așteptare.

Tonul șefilor OMV Petrom s-a schimbat


Tonul de azi al oficialilor OMV Petrom este total schimbat în ce privește planurile de continuare a investițiilor în Marea Neagră. Ani de zile, șefii companiei petroliere au cerut autorităților române să amendeze legea offshore aprobată și impusă de fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Pentru că politicienii de la vremea aia, puterea și opoziția, nu se înțelegeau de niciun fel, legea lui Dragnea funcționat ani de zile, spre deziluția petroliștilor care erau nevoiță să plătească taxe și impozite mai mari pentru exploatare resurselor.

Declanșarea războiului din Ucraina a schimbat situația în sensul că au fost reluate discuțiile legate de respectivul act normativ.

În luna mai a anului trecut, legea offshore a fost adoptată Parlament. Aceasta oferă României un avantaj competitiv incontestabil în contextul crizei de pe piața resurselor și implicit beneficii determinate de investițiile în exploatare: încasări bugetare din taxele și impozitele asociate acestor investiții de aproximativ 5 miliarde de lei anual, noi locuri de muncă și atragerea de investiții conexe, conform unei analize realizată de PwC România

Printre principalele prevederi ale noii legi se numără creșterea pragului de preț de la care se supraimpozitează veniturile producătorilor de gaze din Marea Neagră și introducerea dreptului de preempțiune a statului român asupra zăcămintelor care urmează să fie exploatate.

În rapoartele financiare trimestriale la capitolul investiții în Neptun Deep, erau trecute câteva cuvinte seci și o frază standard că decizia de continuare a proiectului va fi luată la o dată ulterioară, de obieci peste un an. Acum, cu ocazia ultimului raport, OMV Petrom vine cu date suplimentare, cu investiții în creștere, cu rezerve probabile superioare față de acum câțiva ani.

În perimetrul Neptun Deep OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva la 11-13 miliarde de metri cubi. Americanii au decis să plece din afacere și în locul lor a venit compania de stat Romgaz.