Semnele autismului, codificate în modul în care merge o persoană. Cum se manifestă „mersul ciudat”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/mers-ciudat-autism.jpg)
Autismul este o afecțiune care afectează modul în care creierul oamenilor se dezvoltă și funcționează, având impact asupra comportamentului, comunicării și socializării. Poate implica, de asemenea, diferențe în modul în care o persoană se mișcă și merge.
„Mersul ciudat” este acum inclus în Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale ca și caracteristică secundară a autismului.
Diferențe de mers la persoanele cu autism
Cele mai vizibile diferențe de mers la persoanele cu autism sunt: mersul pe vârfuri, mersul cu picioarele întoarse spre interior, mersul cu unul sau ambele picioare întoarse spre interior, mersul cu picioarele întoarse spre exterior, mersul cu unul sau ambele picioare întoarse spre exterior. Cercetările au identificat și diferențe mai subtile.
Un studiu care rezumă 30 de ani de cercetări în rândul pacienților cu autism arată că mersul celor cu autism este mai lent și pașii mai mari. De asemenea, aceștia stau un timp mai îndelungat în faza de „poziție”, când piciorul se desprinde de sol și există un timp mai mare pentru a finaliza fiecare pas.
Persoanele cu autism prezintă o variabilitate personală mult mai mare în ceea ce privește lungimea și viteza pașilor, precum și viteza de mers.
Ce cauzează diferențele de mers
Diferențele de mers tind să apară și împreună cu alte diferențe motorii, cum ar fi probleme de echilibru, coordonare, stabilitate posturală și scriere. Persoanele cu autism pot avea nevoie de sprijin pentru aceste alte abilități motorii.
Diferențele de mers se datorează în mare parte diferențelor în dezvoltarea creierului, în special în zonele cunoscute sub numele de ganglionii bazali și cerebel. Oamenii de știință spun că ganglionii bazali sunt în mare parte responsabili de secvențierea mișcărilor, inclusiv prin schimbarea posturii.
Activitatea fizică îmbunătățește abilitățile sociale și reglarea comportamentală la copiii preșcolari cu autism
Deși unii cercetători au sugerat că mersul autist apare din cauza unei dezvoltări întârziate, diferențele de mers persistă pe tot parcursul vieții. Unele diferențe devin de fapt mai clare odată cu vârsta. Pe lângă diferențele la nivel cerebral, mersul autist este asociat și cu factori precum capacitățile motorii, lingvistice și cognitive mai generale ale persoanei.
Persoanele cu nevoi de sprijin mai complexe pot prezenta diferențe mai pronunțate în mers sau în motricitate, împreună cu dificultăți lingvistice și cognitive. Există dovezi că activitatea fizică îmbunătățește abilitățile sociale și reglarea comportamentală la copiii preșcolari cu autism.