Sfatul președintelui COPAC: Testați-vă Covid de la primele semne și mergeți la medic dacă sunteți bolnav cronic!

Publicat: 11 feb. 2022, 17:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Sfatul președintelui COPAC: Testați-vă Covid de la primele semne și mergeți la medic dacă sunteți bolnav cronic!

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice  (COPAC) din România atrage atenția că pacienții cronici, mai ales cei în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă în condițiile exploziei numărului de cazuri de Covid-19.

Potrivit COPAC, ”bolile cronice s-au dovedit a fi factori de risc importanți în decesul a pese 60.000 de persoane infectate cu SARS-COV-2 în ultimii doi ani, în țara noastră”.

Iar din raportările INSP, peste 93% dintre cei decedați aveau cel puțin o boală cronică din următoarele categorii: boli cardiovasculare (7 din 10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10) și afecțiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din 10).

COPAC recomandă pacienților cronici să ia legătură cu medicul de familie în cel mai scurt timp după apariția primelor simptome.

Exemplu

Președintele COPAC, Radu Gănescu, oferă propriul exemplu: ”Zilele trecute m-am infectat și am mers la un centru de evaluare și mi s-au făcut investigații și tratament. Am depășit ușor boala deși sunt  pacient cronic cu mai multe afecțiuni. Ce este foarte important: nu am rămas în spital dar am beneficiat de tratament. Puteți merge la un centru de evaluare fără teama de a fi internat sau fără a exista niciun pericol”.

COPAC reamintește că în primele 5 zile de la obținerea rezultatului pozitiv la test, persoanele cu cel puțin doi factori de risc trebuie să se adreseze unui centru de evaluare și tratament (lista lor fiind afișată pe pagina web a Ministerului Sănătății).

După o evaluare clinică și de laborator, medicii din centrele de evaluare pot prescrie pacienților tratament în ambulator (pentru acasă), tratament adaptat profilului clinic al fiecărui pacient, în corelație cu  severitatea bolii și prezența factorilor de risc menționați. 

Simptome

Simptomele infecției cu coronavirus apar, de regulă, la 2-6 zile dupa expunere, iar în unele cazuri până la 14 zile după.  Cele mai frecvente simptome ale Covid 19 sunt: febră sau frisoane, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare și corporale, durere de cap, pierderea gustului sau mirosului, durere de gât, congestia  nasului su rinoree, greață sau vărsături, diaree. 

În cazul infecției cu varianta Omicron a virusului, cercetarile indică faptul că simptomele cel mai des întâlnite sunt: rinoree (curgerea nasului), cefalee (dureri de cap), stare de oboseală (ușoară sau severă), strănut și durere în gât.