Shein, amendată cu 40 de milioane de euro
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/moldovainvest-Shein.png)
Compania Shein a fost amendată de autoritățile franceze cu 40 de milioane de euro pentru practici comerciale înșelătoare. Potrivit Reuters, aceasta ar fi afișat discounturi false în cadrul ofertelor de pe platforma online destinata publicului din Franța.
Shein, amendată pentru reduceri înșelătoare
Investigația a fost demarată de autoritatea franceză de concurență și protecția consumatorilor. S-a constatat că 57% dintre reducerile promovate pe site-ul Shein Franța nu reflectau un preț real mai mic. Mai mult, 19% dintre ele aveau un discount mai mic decât cel anunțat, iar 11% reprezentau, în realitate, o creștere de preț.
Reglementările franceze obligă comercianții să afișeze, în cazul unei reduceri, cel mai mic preț din ultimele 30 de zile. Autoritatea a transmis că Shein a încălcat această regulă, ba chiar a crescut uneori prețul produselor înainte de a aplica reducerea.
Compania care gestionează vânzările Shein în Franța a acceptat sancțiunea impusă de autoritățile franceze.
Shein spune că a remediat problemele
Într-un comunicat, reprezentanții Shein au precizat că fuseseră notificați de autoritățile franceze în martie 2024 despre încălcările legate de prețul de referință și de reglementările privind protecția mediului. Compania afirmă că a luat măsuri corective în termen de două luni. Astfel, toate problemele identificate au fost rezolvate până la mijlocul anului trecut.
Shein a mai declarat că respectarea legislației franceze reprezintă o prioritate pentru companie și că este angajată în respectarea tuturor cerințelor privind protecția consumatorilor.
Sancțiunea vine într-un moment delicat pentru gigantul de fashion online. Acesta se confruntă deja cu critici legate de sustenabilitate, condițiile de muncă din fabrici și cantitățile mari de deșeuri textile.
Amenda de 40 de milioane de euro ar putea afecta imaginea companiei. Mai ales pe piețele europene, unde legislația privind protecția consumatorului este mai strictă.
Alți retaileri chinezi, precum Temu, au primit sancțiuni asemănătoare. Uniunea Europeană lucrează deja la proiecte care să interzică astfel de practici și să reducă impactul acestor platforme asupra economiei locale.