SHFV, un nou virus letal, pe punctul de a face trecerea de la maimuță la om!

Un virus, care provoacă simptome letale de tip Ebola la maimuțe, ar fi pe punctul să se răspândească la om, semnalează cercetătorii americani.

Până acum nu a fost detectată nicio infecție umană, dar riscul riscul persistă, este real, subliniază cercetătorii de la Universitatea Colorado-Boulder din SUA. Ei fac apel la vigilență în cadrul unui studiu publicat în revista Cell.

”Acest virus de la animal a reușit să penetreze celula umană, să se multiplice și să treacă de unele mecanisme imunitare care ar trebui să ne protejeze de acesta. Este destul de rar”, explică autoarea principală al cercetării, Sara Sawyer.

Virusul SHFV – numele acestuia – a provocat deja mai multe epidemii mortale în cadrul coloniilor de macaci în captivitate. Simptomele infecției se apropie de cele declanșate de  virusul Ebola (febră, stare de slăbiciune accentuată, dureri musculare, vărsături, diaree…)

Deocamdată, cercetătorii nu cunosc consecințele în cazul în care virusul va face saltul de la animal la om. Totuși, ei evocă asemănările profunde cu HIV, care a avut a punct de plecare tot maimuțele.

Recent, au fost descoperite și alte virusuri cu potențial transmisibil, cum sunt Khosta-2 sau Langya henipavrus.

Dar, deocamdată, în cazul SHFV nu a fost raportat nici un caz uman.

”Covid nu este decât ultimul eveniment dintr-o lungă serie virusuri transmise de la animal la om”, subliniază Sara Sawyer. Aceasta recomandă mai multă atenție asupra populațiilor care vin frecvent în contact direct cu animale purtătoare de virusuri, cu scopul de a preveni transmiterea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...