Și tații suferă de depresie postpartum, care este subestimată

Publicat: 08 ian. 2024, 06:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Și tații suferă de depresie postpartum, care este subestimată
foto: mamisicopilul

Depresia postpartum, detectată în principal la mame, este observată și la tați, fiind însă subestimată. În ambele cazuri, fluctuațiile hormonale reprezintă una dintre cauze.    

Conform Sante Publique France (SPF) aproape un tată din zece este afectat de depresia postpartum, comparativ cu o mamă din cinci.

Mathilde Bouychou, psiholog clinician specializat în îngrijire perinatală, spune că este dificil să existe cifre exacte, deoarece depresia postpartum este încă un subiect tabu  în rândul femeilor, cu atât mai mult la bărbați.

Este și motivul pentru care bărbații nu consultă un specialist. Și ipoteza psihologului Bouychou este că, în realitate, depresia postpartum afectează mult mai mulți bărbați decât știm.

Cauze

La femei, depresia postpartum este pusă pe seama fluctuațiilor hormonale. Studiile arată că, în perioada sarcinii partenerei, și tații se confruntă cu aceleași fluctuații: nivelul de testosteron scade, dar estrogenul, prolactina și cortizolul cresc.

Cauzele acestei depresii sunt diferite de la o persoană la alta. Inițial, de exemplu, între tată și prunc este o atmosferă idilică. Dar treptat, crește presiunea poate și din grija de a nu comite unele greșeli. Uneori, problemele din familie complică și accentuează factorii care conduc la acest tip de depresie. De exemplu, divergențele din cuplu sau faptul că mama trece printr-o depresie postpartum.

Unii tați se văd în situația de a cere patronilor modificarea programului de lucru sau chiar să-și schimbe locul de muncă din cauză că sunt excesiv de îngrijorați că nu pot face față situației.

Uneori, acești tați sunt apatici, simt că nu se mai descurcă, sunt obosiți, au tulburări de somn. Mai vulnerabili sunt bărbații care au în antecedent episoade de depresie. Unii se distanțează de copil și chiar de soție. Frecvent, pleacă să se întâlnească cu prietenii sau să facă sport. Până la un punct ar putea fi o soluție pentru refacerea tonusului.

Consultarea unui specialist

În majoritatea cuplurilor, depresia postpartum  este igorată, deși poate avea urmări foarte grave.

Potrivit specialiștilor, și în cazul mamei, și în cazul tatălui, dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni este necesară consultarea unui specialist. Mai ales că, în cazul taților, această depresie este mai dificil de recunoscut.

Consultarea specialistului se impune, deoarece depresia se adâncește, ceea ce are consecințe pe termen lung asupra copilului și asupra relației de cuplu.