Silviu Geană (Federaţia SILVA): Pădurile pe care le îngrijim au un viitor de care urmaşii noştri vor fi mândri

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, Silviu Geană, a declarat vineri, la încheierea Manifestărilor Internaţionale ale Silvicultorilor, reuniune organizată la Băile Felix, că pădurile au nu doar un trecut glorios, un prezent respectabil, dar şi un viitor de care urmaşii vor fi mândri.

„Manifestărilor Internaţionale ale Silvicultorilor sunt, în opinia mea, o dovadă în plus că, prin munca noastră a silvicultorilor, pădurile pe care le apărăm şi le îngrijim au un trecut glorios, un prezent respectabil şi un viitor de care urmaşii noştri vor fi mândri!”, a afirmat ing Silviu Geană.

Eveniment organizat de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva la Hotelul Internaţional din Băile Felix, manifestările au reunit, în perioada 21- 23 septembrie, peste 450 de specialişti cu o importantă expertiză profesională din România: Federaţia Silva, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor, Societatea Inginerilor Silvici „Progresul Silvic”, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Asociaţia Administratorilor de Păduri din România, Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), Facultatea de Silvicultură Suceava, Facultatea de Protecţia Mediului Oradea, dar şi din străinătate: Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina şi Ungaria.

O serie de teme de actualitate au fost dezbătute în cadrul simpozionului internaţional numit „Importanţa pădurilor în contextul provocărilor generate de schimbările climatice şi al crizei energetice care afectează în prezent statele europene”.

Simpozionul a reprezentat ocazia potrivită pentru a împărtăşi experienţă, dar şi pentru a găsi cele mai bune soluţii de menţinere a echilibrului între funcţiile economice, sociale şi ecologice ale pădurilor.

Conf dr ing Cătălin Roibu (Facultatea de Silvicultură Suceava) a prezentat, în cadrul simpozionului, referatul intitulat „Lemnul: material şi sursă de informaţii”.

La rândul său, dr ing Ruben Budău (şef de lucrări la Facultatea de Protecţia Mediului Oradea) a vorbit celor prezenţi despre „Biomasa lemnoasă – o soluţie pentru criza actuală energetică”.

Din rândul prestigioşilor invitaţi de peste hotare, Hasan Turkyilmaz (preşedintele Camerei Inginerilor Silvici din Turcia) şi Ismail Belen (director relaţii internaţionale) au prezentat, de asemenea, un material de actualitate privind rolul pădurilor în contextul provocărilor generate de schimbările climatice.

Doi reputaţi profesori de la Facultatea de Silvicultură a Universităţii din Lviv, Ucraina, au inclus în prezentarea lor pe tema provocărilor actuale pentru gestionarea durabilă a pădurilor din Ucraina şi criza generată de conflictul armat cu Rusia.

Nu în cele din urmă, se menţionează în comunicat, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva” din Republica Moldova, Ghenadie Grubâi, a evidenţiat cele mai importante aspecte privind pădurile din Republica Moldova în contextul schimbărilor climatice şi al crizei energetice.

În cadrul dezbaterilor s-au pus în discuţie şi alte teme importante precum: „Modul de punere în aplicare a proiectului strategic privind măsurile şi acţiunile de realizat pentru recoltarea şi valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva preponderent ca lemn fasonat începând cu anul 2025” (prezentată de ing. Adrian Oprea – Direcţia Silvică Timiş); „Incendiile, schimbările climatice, criza energetică” (Arturo Garcia Bernat şi Manuel Garcia Algarra – Sindicatul Lucrătorilor din Industrie, Comerţ şi Servicii din Spania) şi „Lemnul – cheia decarbonizării sectorului european al construcţiilor” (Adriana Manea – vicepreşedinte ASFOR).

„Concluziile participanţilor la simpozion au fost pliate pe realitatea provocărilor pe care le trăieşte, astăzi, personalul silvic şi anume că doar prin implicarea silvicultorilor, indiferent de locul unde îşi desfăşoară activitatea, vor fi identificate cele mai bune soluţii pentru menţinerea sau, după caz, pentru restabilirea echilibrului între funcţiile economice, sociale şi ecologice ale pădurilor”, se mai arată în comunicatul Federaţiei SILVA.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...

Președintele Consiliului Județean Buzău vânează un loc de deputat, după ce...

Anunțul lui Petre Emanoil Neagu că va candida ca deputat survine după ce, în şedinţa de ieri a Consiliului Politic Naţional al PSD, a...