Simina Tănăsescu, noul președinte al Curții Constituționale a României

Publicat: 13 iul. 2025, 12:08, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Simina Tănăsescu, noul președinte al Curții Constituționale a României

Simina Tănăsescu a fost aleasă în funcția de președinte al Curții Constituționale a României (CCR), obținând cinci voturi din totalul de nouă, conform surselor G4Media. Mandatul său va dura trei ani, cu posibilitatea de reînnoire.

Aleasa este considerată parte a aripii reformiste din cadrul Curții și a beneficiat, potrivit informațiilor, de susținerea președintelui Capitalei, Nicușor Dan. În paralel, premierul Ilie Bolojan ar fi sprijinit-o pe Iulia Scântei, numită la CCR din partea Partidului Național Liberal (PNL), pentru această poziție de conducere.

Surse G4Media mai arată că Simina Tănăsescu a primit sprijin și din partea unor judecători susținuți politic de Partidul Social Democrat (PSD), respectiv Cristian Deliorga și Giani Stan, ceea ce a contribuit la asigurarea majorității necesare pentru alegerea sa.

Simina Tănăsescu a fost numită judecător CCR în 2019 de către președintele Klaus Iohannis și a avut anterior o carieră ca consilier prezidențial.

Tot duminică dimineața, înainte de votul pentru președinția CCR, trei noi judecători — Dacian Cosmin Dragoș, Csaba Asztalos și Mihai Busuioc — au depus jurământul în fața președintelui Nicușor Dan și a președinților celor două Camere ale Parlamentului, marcând astfel înnoirea parțială a Curții.

Cum se alege președintele Curții Constituționale

Conform Constituției României, Curtea Constituțională este formată din nouă judecători, cu mandat de 9 ani, neprelungibil și nereînnoibil. Numirile se fac în mod egal de către Camera Deputaților, Senat și Președintele României — câte trei judecători din fiecare instituție. Înnoirea Curții se face treptat, o treime din componență fiind schimbată la fiecare trei ani.

Președintele CCR este ales prin vot secret, în termen de cinci zile de la înnoirea Curții, cu majoritatea voturilor judecătorilor. Mandatul președintelui este de trei ani și poate fi reînnoit. Fiecare grupă de judecători propune o singură candidatură pentru președinție.

Judecătorii care au candidat la această alegere au fost: din partea președintelui României — Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină și Dacian Cosmin Dragoș; din partea Camerei Deputaților — Gheorghe Stan, Bogdan Licu și Csaba Asztalos; din partea Senatului — Cristian Deliorga, Laura Scântei și Mihai Busuioc.

Dacă niciun candidat nu obține majoritatea în primul tur, se organizează un al doilea tur între primii doi clasați sau, în cazul unui egalitate perfectă, se procedează la tragerea la sorți. Alegerea este condusă de cel mai vârstnic judecător al Curții.

Pentru a fi judecător la CCR, candidatul trebuie să aibă o pregătire juridică superioară, competență profesională înaltă și o vechime de cel puțin 18 ani în domeniul juridic sau în învățământul juridic superior. Funcția este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția celor didactice în învățământul juridic superior.