Simona Bucura-Oprescu: Dacia produce o mașină la fiecare 56 de secunde

Publicat: 17 mai 2024, 09:48, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Simona Bucura-Oprescu: Dacia produce o mașină la fiecare 56 de secunde

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, au vizitat Uzina Dacia din Mioveni, județul Argeș.

În cadrul vizitei, cei doi oficiali s-au întâlnit cu Jean André Barbosa, vicepreședinte pentru afaceri europene al Grupului Renault, și Cristian Nevzoreanu, director executiv Afaceri Publice și Comunicare Renault Group România, pentru a discuta despre susținerea industriei auto din România și UE.

Principalele teme abordate au fost măsurile de creștere a competitivității angajaților, provocările tranziției verzi și digitale, și implementarea salariului minim european. Vizita a inclus și o deplasare în secțiile de producție, unde oficialii au avut ocazia să discute direct cu salariații.

„Industria auto din România și din UE trebuie sprijinită! Dacia înseamnă mai mult decât o afacere, înseamnă o mare mândrie pentru argeșeni și nu numai! Aici se produce o mașină la fiecare 56 de secunde și aproape 10% din exporturile României pleacă de aici pe toate continentele. Rezultatele excepționale sunt datorate hărniciei și priceperii angajaților de pe platforma Dacia. Cu toate acestea, cele mai mari provocări sunt tranziția verde și digitală, iar pentru a face față acestor provocări, este esențial să venim cu măsuri de sprijin pentru întreaga economie auto europeană,” a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Nicolas Schmit a subliniat importanța pregătirii angajaților pentru noile cerințe ale pieței: „Trebuie să încurajăm tinerii să lucreze în industrie și să fie pregătiți pentru upskilling și reskilling pentru a face față provocărilor tranziției verzi și digitale. Îmbunătățirea continuă a competențelor angajaților este esențială pentru o industrie europeană puternică.”

În contextul nevoii acute de forță calificată de muncă, ministrul Muncii a anunțat derularea a două proiecte majore de formare profesională, finanțate din Fondul Social European, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. „Vom derula proiectele „FORMACTIV – Formare și muncă activă”, în valoare de 59 de milioane de euro, care vizează 5.105 șomeri non-NEETs, și „START – Investește în calificare pentru viitor!”, în valoare de 27 de milioane de euro, care vizează 1.972 de șomeri NEETs. Sprijinim astfel integrarea tinerilor pe piața muncii,” a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Uzina Dacia contribuie semnificativ la economia României, realizând aproape 10% din exporturile țării și având un impact de 3,5% din PIB. Fiecare loc de muncă de la Dacia generează alte 10 locuri de muncă în industria auto românească.

La Uzina Dacia au fost prezenți și europarlamentarul Victor Negrescu, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, Florin-Irinel Cotoșman – președinte ANOFM, Mihai-Nicolae Ucă – inspector general de stat adjunct, Liana-Ramona Moștenescu-Vasiliu, director general DGAERI – MMSS.