Simona Halep și-a luat avocat de la Los Angeles pentru procesul de la TAS

Publicat: 06 feb. 2024, 23:17, de Victor Scarlat, în SPORT , ? cititori
Simona Halep și-a luat avocat de la Los Angeles pentru procesul de la TAS

Audierea în cadrul arbitrajului privind procedurile de arbitraj a Simonei Halep împotriva Agenţiei Internaţionale pentru Integritate în Tenis (ITIA) va avea loc de miercuri până vineri, la sediul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) din Lausanne, Elveţia.

Simona Halep speră la o reducere a supendării de patru ani pentru dopaj, mai ales că a apelat la un avocat cunoscut din Los Angeles.

Părţile, martorii şi experţii vor participa la audiere atât personal, cât şi la distanţă, inclusiv Halep, care va fi prezentă în persoană, a anunțat TAS. Audierea va avea loc cu uşile închise, neexistând o solicitare de audiere publică.

Cine sunt avocații Simonei Halep

La plecarea din București, Simona Halep a fost însoțită în avion de către avocatul Bogdan Stoica, asociat la firma americană a celebrului avocat Howard L. Jacobs din Los Angeles, care a reușit să reducă pedepsele și altor sportivi acuzați de dopaj.

În trecut, Howard Jacobs a apărat-o și pe tenismena Maria Șarapova, când rusoaica a fost depistată pozitiv la meldonium. Cu ajutorul lui, rusoaica a obținut o reducere a suspendării la TAS, de la doi ani la 15 luni. 

Avocatul american l-a apărat și pe Lucian Bute, atunci când fostul campion mondial la box a fost depistat pozitiv cu ostarină, pe 26 mai 2016, după meciul cu Badou Jack. Și în cazul Bute, pedeapsa a fost redusă semnificativ.

Cel de-al treilea avocat ales de Halep este fostul patinator american Jeffrey G. Benz, care este chiar arbitru la TAS.

Cum se desfășoară audierile

Audierea va începe la 7 februarie 2024, la ora 9:30 (10.30 – ora României), cu pledoariile de deschidere ale părţilor, urmate de depoziţiile martorilor şi ale experţilor.

Susţinerile orale de încheiere vor avea loc în ultima zi. Încheierea audierii ar trebui să aibă loc în jurul orei 15:30 (16. 30 – ora României), la 9 februarie 2024.

Comisia TAS desemnată să judece această chestiune este formată din Annabelle Bennett (Australia), preşedinte, Jeffrey G. Benz (SUA) şi profesorul Ulrich Haas (Germania). Nu vor fi furnizate informaţii suplimentare cu privire la identitatea participanţilor (reprezentanţi, experţi şi martori), la cererea părţilor.

Halep nu are voie să facă nicio declaraţie pentru mass-media înainte de sfârşitul audierii.

La acest moment, nu se poate da nicio indicaţie cu privire la data la care va fi pronunţată hotărârea arbitrală finală.

Calvarul lui Halep

Sportiva din Constanţa a fost depistată, în 2022, pe data de 21 octombrie, pozitiv cu roxadustat, după un meci din primul tur la US Open.

În 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o pentru o perioadă de patru ani, din cauza unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP).

Halep a fost suspendată patru ani din octombrie 2022, până la 6 octombrie 2026. 

Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a publicat decizia integrală a tribunalului independent Sport Resolutions în cazul Simona Halep. Românca a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, în 24 octombrie 2023.