Simptome care arată că sistemul imunitar are probleme

Publicat: 19 oct. 2023, 21:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Simptome care arată că sistemul imunitar are probleme

Când sistemul imunitar funcționează din plin, suntem protejați de boli. Totuși, acest mecanism complex de apărare, vital, poate să fie slăbit, și atunci, corpul nostru este extrem de vulnerabil la acțiunea agenților patogeni. De aceea este important să nu neglijăm simptomele care ne arată că sistemul imunitar are probleme.

Rețea complexă

Înainte de a enumera simptomele,  este bine să înțelegem ce înseamnă sistemul imunitar slăbit. Să precizăm că sistemul imunitar reprezintă o rețea complexă de organe, celule și proteine, care acționează împreună pentru a ne proteja corpul de infecții. Când acest sistem este în perfectă stare de funcționare, el este capabil să recunoască și să combată eficace bacteriile, virusurile, fungii și alți agenți patogeni.

În schimb, un sistem imunitar slăbit nu mai funcționează și nu mai este atât de eficace. Un sistem imunitar slăbit lasă fără apărare corpul nostru în fața infecțiilor frecvente și severe.

Infecții, febră, oboseală…

Medicul de familie, dr. Doina Mihăilă, spune că sunt simptome curente care indică faptul că sistemul imunitar nu funcționează la capacitate optimă:

Infecțiile frecvente. Acestea reprezintă unul dintre semnele evidente că sistemul imunitar are probleme. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit fac în repetate rânduri infecții respiratorii: răceli și gripe, dar și infecții la nivelul pielii, urechilor, sinusurilor și gâtului.

Vindecarea lentă și dificilă a rănilor. Un sistem imunitar eficace ajută la accelerarea procesului de vindecare a rănilor sau plăgilor. Dacă observați că vindecarea durează mai mult timp, acesta poate fi un semn de slăbire a sistemului imunitar.

Oboseală persistentă. Oboseala constantă și inexplicabilă poate să indice, de asemenea, un simptom al unui sistem imunitar slăbit. De fapt, corpul depune un efort susținut pentru a lupta contra infecțiilor, ceea ce poate fi cauza senzației de oboseală cronică.

Febre frecvente. Episoadele repetate de febră, nu neapărat foarte ridicată, poate indica un sistem imunitar deficitar. De regulă, febra este răspunsul natural al corpului la o infecție. Și dacă febra se repetă, aceasta poate arăta că sistemul imunitar are probleme.

Reacții alergice. Dacă observați că aveți frecvent reacții alergice la substanțe noi sau cele existente deja se agravează, este posibil ca sistemul imunitar să fie slăbit.

Pierderea în greutate fără o explicație. Dacă în mod cu totul inexplicabil pierdeți în greutate este semn clar că sistemul imunitar nu funcționează corect. Infecțiile cronice sunt cele care pot să inducă o pierdere în greutate.

Cauze

Medicul de familie, dr. Doina  Mihăilă, subliniază că sunt numeroși factori care pot contribui la slăbirea sistemului imunitar: alimentația dezechilibrată, lipsită de nutrienți esențiali, stresul prelungit, insomniile, bolile auto-imune (poliartrita reumatoidă, lupus etc.), medicamentele imunosupresoare (chimioterapie, corticosteroizi etc.).