Simptomele variantei Omicron: Ce știm despre acestea

Varianta noului coronavirus, celebrul Omicron, este asociată cu multe simptome. În primul rând, în multe cazuri infectarea cu Omicron este asimptomaptică. Potrivit unui studiu, publicat în data de 4 decembrie, pe baza observațiilor referitoare la peste 29 de milioane de persoane, aproximativ 40% erau cazuri asimptomatice.

A doua informație, imensa majoritate prezintă simptome ușoare. Doar 2% dintre pacienții confirmați au fost spitalizați și foarte puțini dintre aceștia au  avut nevoie de asistență medicală în terapie intensivă. Aceste date confirmă tendințele din ultimele săptămâni. Totuși, aceleași date arată că Omicron este foarte contagios și este mult mai stabil în aer.

Oboseală, tuse, febră

În grupul pacienților studiați, 60% prezentau o stare accentuată de oboseală, 54,6% tuse și 48,9% febră. Durerile de cap, durerile musculare, simtpom de rău în zona gâtului, scurgeri nazale, nas înfundat sunt manifestări evidențiate mai puțin frecvent. Ca de altfel pierderea gustului și a mirosului, simptome prezente la numai 9% dintre pacienți.

Un studiu norvegian din data de 16 decembrie  2021 arată că simptomele cele mai frecvente sunt: tuse (83%), nas înfundat (78%), stare de oboseală (74%), într-un grup de 89 de pacienți pozitivi la varianta Omicron.

Omicron nu coboară în plămâni

Informațiile recente mai sugerează că varianta Omicron n-ar recunoaște celulele pulmonare. Hamsterii infectați cu Omicron prezentau concentrații virale în plămâni de 10 ori mai mici comparataiv cu celelalte variante. In vitro, cercetătorii au putut observa că Omicron ajunge mai greu să penetreze celulele pulmonare. Varianta Omicron are mai degreabă tendința de a se cantona în căile respiratorii superioare, la nivelul nasului și gâtului. Și de aici explicația că este o varianta asociată cu simmptome mai puțin severe.

În acest sens,  medicul de familie Rodica Tănăsescu subliniază că orice simptom apărut în zona căilor respiratorii superioare ar trebui să ducă la efectuarea în cel mai scurt timp a unui test Covid pentru a elimina orice suspiciune.

Vărsături, diaree, febră

În privința copiilor, în special a copiilor mici, varianta Omicron poate debuta ca o gastro-enterită acută. Prof. dr. Monica Luminos subliniază că în majoritatea lor copiii prezintă vărsături, dureri abdominale, diaree și febră.

De asemenea, medicii atrag atenția că simptomele variantei Omicron nu sunt specifice. Infecția poate trece fără să știm de ea sau poate fi confundată cu o răceală sau cu gripă. Totuși, infectarea cu Omicron nu este gripă, nu este o banală răceală și în cazul multor persoane, mai ales al celor care suferă și de alte boli, situația poate deveni extrem de severă.

Modul unic și cel mai sigur de a ști dacă suntem contaminați cu coroanvirus este de a face un test.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Andrei Bogdan Zidaru, directorul Spitalului de urgență Floreasca: mason, specialist în...

Andrei Bogdan Zidaru a fost numit, la finele anului trecut, în funcția de manager al Spitalului de Urgență Floreasca București la solicitarea ministrului Alexandru...
Horia Constantinescu pleaca de la ANPC

Horia Constantinescu pleacă de la ANPC! ”Am scris o pagină de...

Horia Constantinescu, șeful Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, a anunțat joi că pleacă din instituție! A fost desemnat candidat PSD la Primăria Constanța. Horia...